петък, 11 октомври 2013, 13:28 ч.

По данни на КНСБ

600 хил. са работещите бедни у нас

BNews.bg

600 хил. са работещите бедни у нас

27,5% са ниско платени работници от всички заети в страната. Това прави около 600 хил. работници. От тях цели 67,5 на сто заработват около минималната заплата. Тези данни оповестиха от КНСБ.

27,5% са ниско платени работници от всички заети в страната. Това прави около 600 хил. работници. Всеки трети у нас работи за не повече от 352 лв.

От тях цели 67,5 на сто заработват около минималната заплата. Тези данни оповестиха от КНСБ.

Профилът на най-ниско заплатените изглежда така - жена в предпенсионна възраст, с ниско образование, заета в преработвателната промишленост, селското стопанство и живееща в отдалечен регион,

оповестиха от синдиката.

Също така, по думите на президента на КНСБ Пламен Димитров, най-ниско заплатените най-често не са членове на синдикати и нямат защита пред работодателя.

Обикновено най-ниско платените работници са заети в шивашката промишленост и в селското стопанство,

а сравнението показва, че един зает в добива на метални руди взема от 3 до 4 пъти повече от тях на един работен час.

Една внушителна част от нискозаплатените работници - 75%, са изпадали от пазара на труда.

Чистите месечни доходи, с които те живеят са изключително ниски и те попадат в категорията „работещи бедни“.

Месечният доход на техните домакинства е в диапазона между 300 и 499 лева, коментира Любен Томев на института за социални изследвания към КНСБ.

Да има база данни и с посредничеството на държавата да се договаря производителността на труда, ще настояват от синдиката.

Според президента на конфедерацията Пламен Димитров между синдикати и работодатели всяка година, за всички икономически дейности, трябва да има препоръчителен индекс.

Целта е да хората с ниско платен труд да плащат по-малко данъци. Този модел трябва да е сравним с ЕС и съседните страни, смята той.

В БСК и в КНСБ вече се работи върху интернет базиран индикатор, по който всеки може да се ориентира какви компетенции трябва да притежава, за да има претенции за по-високо заплащане, обяви Димитров.

КНСБ продължава да настоява за въвеждане на необлагаем минимум - нещо, което правителството не възнамерява да направи за 2014 г.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • W W W . O R I G I N A L N I . BE --- ДЕТСКИ ФУТБОЛНИ ЕКИППИ до - 16:14, 11 окт.

    W W W . O R I G I N A L N I . BE --- ДЕТСКИ ФУТБОЛНИ ЕКИППИ до 12години - 29.99лв!!!

Напиши коментар

Коментари