понеделник, 14 октомври 2013, 13:03 ч.

Дуална система

Ученици почват работа срещу заплащане от догодина

BNews.bg

Ученици почват работа срещу заплащане от догодина

Най-рано през следващата учебна година е възможно да стартира и у нас тъй наречената дуална система в професионалното обучение и образование, съобщи пред медиите просветният министър Анелия Клисарова след дискусия в Министерския съвет.

Моделът на дуална система в професионалното образование и обучение ще стартира у нас в началото на учебната 2014/2015 г., съобщи министър Анелия Клисарова след форум в Министерския съвет.

По думите й още до края на годината необходимите законови промени в закона за професионалното образование ще бъдат приети. След това обаче трябва да се променят някои наредби и Кодексът на труда, а и да се постигне обща позиция с бизнеса за това той какъв процент от обучението на учениците ще поеме.

Междувременно ще бъдат сформирани работни групи с участието на представители на просветното, икономическото и социалното министерство, работодателите,

браншовите камари и синдикатите, които да избистрят най-важните въпроси, като например - с колко процента бизнесът ще финансира обучението на кадрите и какви работни места ще предостави за тях, след акто излязат от професионалната гимназия.

Моделът на дуалната система в Швейцария и Германия представи по време на форума посланик Меглена Плугчиева.

С малки разлики, и при двата модела учениците работят по 3-4 дни през седмицата, за което им се заплаща от бизнеса, като държавата поема малка част от финансирането - например в Германия този дял е 16%, а бизнесът финансира останалите 84%. През останалите дни децата учат, като практиката и обучението по съответната професия заемат две трети от обучението, а общообразователните предмети - една трета.

България е по-близо до германската дуална  система, където децата избират професионалното училище след 8 клас, докато в Швейцария това става след 10 клас. В подкрепа на германския модел се обявиха и премиерът Пламен Орешарски, и евродепутатът Ивайло Калфин.

Посланикът ни в Швейцария обяви, че Федерацията предоставя на България 1,5 млн. швейцарски франка за стартирането на пилотен проект с дуална система в професионална гимназия.

Новината изненада и за самата просветна министърка Анелия Клисарова, която призна, че тепърва ще се избира кое учебно заведение ще бъде избрано за проекта.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари