сряда, 16 октомври 2013, 9:52 ч.

Това е проблем

Много места във ВУЗ-овете, малко кандидати

BNews.bg

Много места във ВУЗ-овете, малко кандидати

Икономическият университет във Варна заедно с бизнеса работи по проект, чийто цел е подобряване на професионалната квалификация на учащите

60 хиляди са свободните места всяка година в университетите у нас, като завършващите средното си образование, сред които са и кандидат студентите, са 43 хиляди.

Този проблем бе съобщен във Варна от заместник ректора на Икономическия университет доц. д-р Евгени Станимиров. Той допълни още, че 8-9 на сто от излизащите от училището продължават своето образование в чужбина. Поради тази причина ВУЗ-ът е предприел нова стратегия.

Това стана ясно на презентация на иновативен за България проект, по който работи висшето учебно заведение.

Целта е проектиране на учебни планове и програми, които да осигуряват хармонизация на квалификацията

и преквалификацията на обучаващите се по икономика. За да бъде изпълнена успешно общата цел, проектният цикъл е разделен на три етапа, за всеки от които са дефинирани специфични цели, някои, сред които са: изследване, анализ и оценка на крос-секционни сигнали за промени в образователния пазар,

идентифициране на потребностите и изискванията на пазара на труда и бизнес средата

проектиране и внедряване на учебни планове и програми за хармонизация на квалификацията и преквалификацията на обучаващите се в професионално направление и др.

Проектът: Бизнес моделиране на учебните планове и програми в професионално направление 3.8 Икономика на Икономически университет - Варна. Той се реализира по Схема: BG051PO001-3.1.07 Актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда, бе представен от ръководителя на екипа доц. д-р Бистра Василева - зам.-декан на Факултет „Управление”.

Продължителността му е 20 месеца, а стойността му е 272 920 лева.

Основен партньор по проекта е Варненската търговско-индустриална камара, а сред останалите са експерти от БАН и управители на водещи компании в различни сектори у нас.

Ползите от реализацията на проекта няма да са само за младите хора

но и за всички останали, като ще се работи по важна национална задача, а именно одобрената от българското правителство стратегията „Европа 2020”, чийто първа цел е достигане на 76% заетост сред населението на възраст 20 - 64 г. до 2020 година, допълни доц. д-р Бистра Василева.  

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари