сряда, 16 октомври 2013, 7:54 ч.

Разклащане

Идва ли краят на долара като резервна валута?

BNews.bg

Идва ли краят на долара като резервна валута?

Анализаторите сочат като алтернативи швейцарския франк, японската йена и китайския юан. Еврото може да предложи ликвидност близка до тази, гарантирана от САЩ, но европейската валута е под натиск заради структурните проблеми на еврозоната.

В Сената на САЩ се заформя двупартийно споразумение за възобновяването на работата на правителствените служби на САЩ и за предотвратяване на фалит по дълга, предаде радио „Гласът на Америка”. Републиканци от Камарата на представителите и Сената обсъждат потенциалното споразумение, което да сложи край на правителствената парализа и да повиши тавана на дълга.

Американското правителство е спряло работа вече 15 дни, а на 17 октомври изтича срокът, в който Конгресът трябва да одобри повишение на тавана на федералния дълг. Ако това не стане, след тази дата, по думите на финансовия министър Джак Лю, САЩ могат да изпаднат в неплатежоспособност във всеки един момент.

Опасността от потенциален фалит на САЩ кара редица анализатори да поставят под въпрос ролята на щатските пари като резервна валута.

Ричард Йеценга, ръководител на проучванията на световните пазари в ANZ, коментира пред CNBC, че

политическата криза във Вашингтон ерозира вярата в долара.

Йеценга обаче признава слабостите, които имат алтернативите на долара и счита, че светът не се движи към различна резервна валута.

По категорична е позицията на Евалд Новотни, член на борда на директорите на Европейската централна банка, според когото ролята на долара като водеща резервна валута е изложена на риск в пряк резултат от политическата безизходица в САЩ.

Анализаторите сочат като алтернативи швейцарския франк, японската йена и китайския юан, но никоя от въпросните парични единици не може да предложи ликвидност дори близка до тази, гарантирана от САЩ.

Най-близо в това отношение е еврото, което обаче е под натиск от дълбоките структурни проблеми на еврозоната.

Въпреки това делът на долара от глобалните валутни резерви намалява и на фона на приближаващия се таван на дълга той е блзио до 15-годишно дъно.

Американската валута все още е водеща.

В нея са деноминирани 62% или 3.72 трлн. долара от глобалните валутни резерви на обща стойност 6 трлн. долара, по данни на МВФ.

В началото на 50-те години на XX век делът на долара в глобалното парично предлагане е бил 90%, а сега е около 15%.

Нещо повече паричното предлагане както на китайския юан, така и на йената и еврото, е по-голямо.

Така че в дългосрочен план натискът върху долара ще се засилва, независимо дали настоящата криза в САЩ намери решение, прогнозират експерти.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 00 - 15:11, 16 окт.

    Ако стане така-кризите ще свършат те ще е закъсат много може и да стигнат БГ.

Напиши коментар

Коментари