сряда, 16 октомври 2013, 13:47 ч.

И коменданти

Слагат камери срещу бежанци-вандали

BNews.bg

Слагат камери срещу бежанци-вандали

Предстои да бъдат назначени и т.нар. коменданти, които също да съблюдават да няма напрежение вътре в центровете. Има и охранители от фирма „Пат секюрити”, тъй като жандармерията и полицията действа от оградите извън територията на центровете.

Камери ще следят за реда в бежанските центрове. Наблюдението, обаче, ще е само в коридорите, не в спалните и тоалетните.

Мерките се предприемат заради доказаните вече вредителски действия на бежанците в някои от центровете, коментира пред медиите председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.

Той обясни, че лично е видял как

в тоалетните умишлено се слагат в каналите памперси, дамски превръзки, и други материали.

Надявам се, че това е не толкова, за да саботират държавата, а за да покажат, че искат по-специално внимание, каза Чирпанлиев и обясни, че вече е разписал да бъдат платени 3 хиляди лева за тези щети.

Целта е чрез поставените камери да се респектират тези хора, тия които рушат. От Агенцията за бежанците вече са изловили нарушителите на реда, тъй като част от живущите в центровете сами са ги издали. Дори вече имат уверението на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че ще бъдат експулсирани в Сирия.

Освен камерите,

предстои да бъдат назначени и т.нар. коменданти, които също да съблюдават да няма напрежение вътре в центровете.

На място са вече и охранители от фирма „Пат секюрити”, тъй като жандармерията и полицията действа от оградите извън територията на центровете, но не и вътре.

Чирпанлиев обори и показаните кадри, че бежанците спят на пода: „Те сами късат брезентите на походните легла, които им даваме, слагат ги на земяат и лягат върху тях”.

Чирпанлиев не скри, че най-тежко е положението откъм битова гледна точка в центровете във Враждебна и Военна рампа  До няколко дни ще бъдар сменени и радиаторите и ще пуснат топлото навреме. Парното отопление в тези центрове ще струва около 200 хиляди лева. Обсъждат се варианти и за изграждането на помещения, в които сами да си готвят.

Предстои назначаването и на шалестински лекари, които владеят български език, както и на преводачи. До няколко дни

ще има табла на арабски език, на които ясно ще са изписани правата на бежанците, аккто и правилата и инструкциите за живеене вътре в центровете.

Николай Чирпанлиев каза и че засега не се обсъжда разкриването на нови бежански центрове в София. Освен това от 5-6 дни в столицата няма транспортиране на нелегални емигранти.

От своя страна кметицата Йорданка Фандъкова коментира, че проблемите в бежанските центрове могат да се отразят и на районите, в които се намират.

Тя не пропусна да отбележи във връзка със снощното меле между алжирци и врачани, че е била права, когато е поискала повече охрана в центъра на София.

Освен общинска полиция, там има и СДВР, МВР, които са псотоянно там, което е важно от превантивна гледна точка.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари