петък, 18 октомври 2013, 6:56 ч.

КЗК нахлу в офисите

Погнаха топлинните счетоводители за картел с парното

BNews.bg

Погнаха топлинните счетоводители за картел с парното

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверява „Топлофикация” и столични топлинни счетоводители за картел при цените на дяловото разпределение.

„Топлофикация” ще бъде разследвана и за злоупотреба с господстващо положение при формирането на цените за дяловото разпределение.

Както и дали не ги определя в полза на големите фирми на пазара, съобщиха от антимонополната комисия. Това съобщава в новия си брой в. "Монитор".

КЗК проверява „Топлофикация - София” и 4 топлинни счетоводители за картел при цените на дяловото разпределение.

Столичното дружество пък ще бъде проверено и за злоупотреба с господстващо положение при формирането на цените за дяловото разпределение.  Както и дали не ги определя в полза на големите фирми на пазара.

Антимонополната комисия е образувала производството след сигнал, получен в КЗК от Върховната административна прокуратура на 24 юли тази година.

На мушка от страна на топлинните счетоводители са „Нелбо”, „Техем”, „Иста” и „Бруната”. Освен тях в проверката е включена още  „Топлоснабдителна агенция - енергиен сервиз-Нелбо инженеринг”,

която според търговския регистър е доставчик на уреди. В края на септември КЗК иззе документи от офисите на някои от тези фирми.

Според антимонополната комисия общите условия на „Топлофикация София”, които се одобряват от ДКЕВР, създават предпоставки за съгласувани действия при определянето на цената за т.нар. минимален пакет. Той включва веднъж годишно отчет на уредите и изготвяне на изравнителна сметка. От КЗК са установили, че на практика столичното парно се явява отправна точка за координиране на цената. Така би могло да се достигне до единен, възприет от всички или от водещите участници на пазара модел на признати разходи и норма на възвращаемост, посочват от КЗК. И допълват, че това може да доведе до „непризнаване” на доказани разходи на някои пазарни участници и би изтласкало по-малките от тях от пазара, тъй като цените се занижават изкуствено. При това положение те не могат да си покриват реалните разходи, докато големите топлинни счетоводители реализират икономии от мащаба и могат да се справят при тези цени.

В обратния случай, ако цената е съобразена с разходите на малките фирми, то това ще доведе до свръхпечалби на големите топлинни счетоводители.

В крайна сметка от КЗК смятат, че има основателно съмнение, че има координирано поведение на „Топлофикация – София” и по-големите фирми.

Освен това от антимонополната ни комисия са установили, че общите условия на „Топлофикация – София” създават предпоставки тя да упражнява натиск върху топлинните счетоводителии да не им признава разходи. Освен това от антимонополната комисия предупреждават, че „Топлофикация – София” има възможност да извлича допълнителни печалби като междинно звено между абонатите и счетоводителите. Изтъкват още, че това благоприятства положението на столичната топлофикация като пряк конкурент на останалите счетоводители.

От години топлинните счетоводители се оплакват, че „Топлофикация – София” не им вдига цената и им плаща по 4 лв. и няколко стотинки на година за отчитането на един уред.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Д-р Миланов - 11:02, 18 окт.

    Топлофикация е най-престъпнта фирма в България.Получават огромни заплати , а и прикрепените към тях топлинни счетоводители участват в грабежа.Толкова години не се намери нито едно грамотно правителство да създаде цивилизован ред или да закрие тези крадци.

Напиши коментар

Коментари