петък, 18 октомври 2013, 8:44 ч.

Контра без цветове

Здравната комисия срещу падането на пушаческата забрана

BNews.bg

Здравната комисия срещу падането на пушаческата забрана

Здравната комисия ще е против либерализирането на режима за пушене, каза председателят й Нигяр Джафер в "Гореща точка" по ТВ7.

Здравната комисия ще отхвърли отпадането на забраната за пушене в заведенията и връщането на стария режим с помещения за пушачи и непушачи в Закона за здравето - промяна, която бе внесена от червени депутати.

Здравната комисия ще е против либерализирането на режима за пушене, каза председателят й Нигяр Джафер в "Гореща точка" по ТВ7.

Тя добави още, че ще бъде коментирано с финансистите наистина да се случи онова, което бе обещано от предишния финансов министър Симеон Дянков, а именно - да се върне законодателния текст, според който определен процент от акциза за цигари и алкохол да отива за здравеопазване.

С 210 милиона по-малко ще получат болниците следващата година, докато парите за лекарства ще бъдат завишени, като за онколекарствата те ще са с 55 млн. повече.

Всъщност, парите за лечебните заведения не са отрязани, а разликата идва от това, че този път в бюджета медикаментите няма да бъдат изписани в графата за болнична помощ, както досега, а на отделно място, обясни шефката на здравната комисия.Тя отбеляза, че дефицитът за онколекарствата не е отсега, той е бил регистриран още при встъпването на предишното ръководство на касата, когато за онкоболните парите бяха 90 млн. в бюджета при нужда от 135 млн.

Към момента сме изхарчили само за онколекарства 160 млн. от Здравната каса, уточни тя.

И Касата, и МФ, и МЗ работят върху това как да се намалят пораженията от този огромен дефицит и да се покрие и за догодина, увери Джафер.

Според нея е крайно време да се случи и електронизацията на здравната система с електронна карта на всеки пациент и обща карта за страната колко и какви болници остават да работят на територията й. От коментара на шефката на здравната комисия стана ясно, че до момента закриването и разкриването на лечебни заведения е вървяло неравномерно.

Закриха се 17 болници, предимно общински, а в същото време се разкриха над 35 големи частни болници, но само в София и още един-два големи градове, онагледи диспропорцията депутатката от ДПС.

Джафер каза още, че 1,8 милиарда лева, иззети от Дянков от Здравната каса, няма как да бъдат възстановени, защото ГЕРБ са ги похарчили за други нужди. Обсъжда се възможността да се сезира прокуратурата, добави председателят на здравната комисия.

Сатанизирането на образа на българския лекар е кардиналната грешка, допусната през тези години, както и кражбата на вноските на хората в размер на 1,8 млрд.лв. Ако продължава така, ще се наложи да ни лекуват лекари от други страни, коментира Джафер.

Тя уточни, че бюджетът за здраве влиза в комисия в края на месеца.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари