понеделник, 21 октомври 2013, 9:56 ч.

Спешни мерки

Бежанците събраха министрите извънредно

BNews.bg

Бежанците събраха министрите извънредно

Нови мерки за справяне с бежанския проблем обсъжда на извънредно заседание кабинетът.

Министрите се събраха извънредно в понеделник, за да обсъдят нови мерки за справяне с бежанския проблем.

Една от тях вероятно ще бъде решението за обособяването на център за емигранти от затворен тип към дирекция "Миграция" в Казанлък, срещу което от няколко дни протестират казанлъчани. Такова решение обаче към момента няма.

На заседанието докладват вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев, който оглавява и Националния щаб за бежанците, както и министърът на отбраната Ангел Найденов.

Не е изключено още правителството да предложи свикване на Консултативния съвет за национална сигурност.

Очаква се да бъдат гласувани допълнително 27 млн. лв., колкото не достигат на правителството, за да финансира овладяването на бежанската вълна, стана ясно на миналото заседание на МС в сряда. Пак тогава бе оповестено, че ще строим 30-километрова ограда по турската граница.

Към момента бежанците у нас са около 7 хил. Срокът за даване на хуманитарен и бежански статут е намален от 5 месеца на 21 дни, като приоритетно се обработват документите на онези,

които са заявили, че ще поемат към други европейски държави. Досега на 1100 е даден бежански статут, като около 60-70% от тях са сирийци, каза преди дни шефът на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. Онези, които нарушават обществения ред и порядките в центровете за бежанци, ще бъдат експулсирани веднага.

До дни се чака и финансовата помощ на Еврокомисията, която щяла да бъде в значителен размер, по думите на еврокомисарката по кризи Кристалина Георгиева. Тя отказа да назове сумата, но не скри, че Брюксел се притеснявал дали можем да усвоим спешната помощ.

По предварителна информация вероятно става въпрос за 4 млн. евро, които трябва да получим до края на годината.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари