понеделник, 21 октомври 2013, 11:53 ч.

До края на седмицата

Получаваме от Брюксел 6 милиона евро за бежанците

BNews.bg

Получаваме от Брюксел 6 милиона евро за бежанците

Поискали сме от Брюксел малко над 6 млн. евро за бежанците, очакваме да ги получим до края на седмицата, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев след извънредното заседание на кабинета по бежанската криза. Няма държава, която да е спечелила от това, че на нейна територия са дошли бежанци, няма и такава, която да се е справила, отбеляза той.

България е поискала малко над 6 милиона евро и най-вероятно ще ги получи до края на седмицата,

обяви след извънредното заседание на кабинета по бежанската криза вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Австрия, Чехия и Великобритания вече са отговорили на писмата ни за помощ и ще ни дадат финансова и друга подкрепа, допълни вътрешният министър.

Няма държава, която да е спечелила от това, че на нейна територия са дошли бежанци. Няма държава, която да е успяла да ги спре.

Така че това, което ни очаква, е, че ще се сблъскаме с тежки проблеми. Можем само да се подготвим и да минимизираме рисковете.

Налице е увеличение на миграционния натиск към България.

Така обобщи голите факти и профила на бежанската криза вицепремиерът Цветлин Йовчев след извънредното заседание на правителството по проблема. Общо 6445 са преминали към 16 октомври, с 207 места е прехвърлен капацитетът на центровете, каза той вече известните цифри.

30 от децата на бежанците на възраст от 5 до 16 г. вече учат, разпределени в 2 групи, и преподаватели работят с тях, отчете още от изпълнените мерки Йовчев.

Допълнително 10 полицаи са пратени в центъра на столицата заради присъствието на бежанците, полицейските патрули са усилени навсякъде, където има такива центрове.

Охраната ни на границата е от най-добрите и се хващат почти на 100% нарушителите, но миграционният натиск към България се увеличава, констатира още вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Заседанието беше посветено на оценката на обстановката от засиления миграционен натиск към България, рисковете от него, изпълнените до момента мерки и насоките, в които трябва да планираме и разработим конкретен план в най-кратък срок, обобщи той.

Рисковете пред нас - възникване на хуманитарна криза, навлизане на терористи и възникване на социални напрежения с местното население,

които се изразяват в ксенофобия и натоварване на социалните ни системи. Това води и до влошаване на криминогенната обстановка.

Препотвърдено е, че имаме усложнена обстановка в Близкия Изток и не можем в кратък период да очакваме прекратяване на проблемите, тоест бежанската криза ще продължи, обобщи още Йовчев.

Има рискове кризата да се пренесе в съседни на Сирия страни, като Ливан, където по неофициални данни са 1 милион сирийски бежанци. Ако там нещата ескалират, то може да последва голям поток към Европа, очерта рисковете пред Стария континент вицепремиерът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Дани - 18:33, 21 окт.

  Все пак тези бежанци трябва да бъдат настанени някъде. Да излязат с пресконференция и да кажат точно колко души България може да приеме. Всички останали да бъдат изселени. Засилен военен или полицейски контрол около лагерите им. Никакви такива 1000 лева помощи. Плащайте им по 400 лева и да се оправят. Да се интегрират, да учат език, а не да пиянстват. Да си търсят работа! За българите работа няма, за тези да търсим сега. Ние не сме държава, която да може да се грижи за тези хора.

 • Мария - 18:29, 21 окт.

  Нали нямаше пари, бе, хора! От къде ги вадите тези милиони? Как да спечелят държавите приемници, когато това са паразити, които не желаят да се интегрират?!?!?! И не е само това, те съсипаха собствените си държави и сега се пръскат по света, за да разрушат и чуждите държави, да проповядват ислям и да създават напрежение. И са нахални на всичко отгоре! България НЯМА пари за бежанци!

 • Пепо - 18:29, 21 окт.

  Ние и 15 млн. получихме да си укпрепим границата по времето на Бойко, но и тези пари потънаха. Кое ни дава гаранция, че и сега няма да потънат?

 • КОКО - 15:32, 21 окт.

  Малии, голямо крадене ще падне.Цоциалистите ще се нацоцат яко.Да си заделят и за боленчо ,че бая вотове ги чакат.

 • РАЗУМ - 15:16, 21 окт.

  Защо НИКОЙ от солистите от USA и Брюкселския коминтерн (включително и неговата комисарка с български произход - Кристалина Георгиева) и техните политиканстващи беквокалисти в България: - "държавникът" от "Дондуков-2"; - евроатлантиците от "Позитано-20" - БУДАлясалият елит на ГЕРБ; - лидерското обединение ДРБ ("Дъ-Ра-Бъра") - продукта от партийното инже-нерство на Кръгът "Капитал"/Прокопиев-Донев-Бориславова; - "свободните" интелектуалци от НПО-та вързани за фондациите на Сорос, Германия, Катар, Саудитска Арабия и... НЕ СВЪРЗВА РЕШАВАНЕТО на проблемите (ПЛАЩАНЕТО НА СМЕТКАТА) на сирийският народ, предизвикан от жестокостите на въоръжените от държавите "Приятели на Сирия" джихадисти, от "Ал Каида" и на икономическите емигранти от Северна Африка, изгонени от взривното сриване на жизненият стандарт, причинен от военно-политическа кампания на USA и бившите Метрополии - Англия, Франция, Италия и "приятели" - "Арабска пролет" СЪС ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ БОГАТИ И СИЛНИ ДЪРЖАВИ - USA, Франция, Саудитска Арабия, Катар, Емирствата, Турция, Израел... И защо всеки от изброените фактори се стреми да блeсне с хуманният си интернационализъм, за сметка на България и нейните обикновени граждани!...

 • комунист - 14:29, 21 окт.

  Ама как само доволно се подсмихва комуниста и само чака да дойдат кинтите и как ще се нагушим,даже сигурно си мисли че малко мангали са пуснали може още та да гепим с Сергейчо и Крадлярски повече.

 • шефа - 14:11, 21 окт.

  Ето за тези 6 млн.евро беше зора,сега ще откраднат 5.8млн.ще им купят кифли за 200 000 и от това по голяма далавера здраве му кажи.Щом вече има какво да се открадне мангалите може и вече да не ги пускаме.Комунистическа измет долна,за пари и майките си ще пуснете на мангалите.

Напиши коментар

Коментари