сряда, 23 октомври 2013, 6:15 ч.

Грешен модел

Пенсионните фондове с повече пари от такси, вместо от осигуровки

BNews.bg

Пенсионните фондове с повече пари от такси, вместо от осигуровки

През миналата година брутните постъпления от осигуровки на пенсионните фондове - 836.3 млн. лв., са по-малко, отколкото през 2011 г., когато са внесени 837.7 млн. лв.

За повече от 11 години съществуване, пенсионните фондове, на които се разчита да осигурят по-високите пенсии на родените след 1959 г.,

са събрали повече пари от такси и удръжки, отколкото са спечелили от инвестициите на осигуровките на българите.

Това става ясно от отчетите им в Комисията за финансов надзор (КФН) през годините.

Над 4.6 млрд. лв. брутни постъпления от вноски са се натрупали към края на юни тази година в универсалните пенсионни фондове за 11 г. и 3 месеца.

В същото време нетните им активи са нараснали до 4.9 млрд. лв., т.е. увеличили са се с малко над 300 млн. лв., показват данните на КФН.

Докато таксите и удръжките, които фондовете събират от осигуровките, за да управляват добре парите за втора пенсия, са над 410 млн. лв.

Само за 2012 г. доходите на фондовете от такси са над 73 млн. лв., а за първото полугодие на тази година вече са минали 40 млн. лв.

Сумите растат с всяка година, тъй като все повече хората, задължени да се осигуряват за втора пенсия, излизат на пазара на труда, т.е. трупат се повече активи, от които се прибират такси.

В същото време

расте и броят на хората, които имат разкрити партиди във фондовете, но в момента в тях няма постъпления заради безработицата или защото работодателите не превеждат парите.

Над 4 млн. българи са имали през 2012 г. партиди в задължителен, професионален или доброволен пенсионен фонд, което е с почти 100 000 повече, отколкото през 2011 г.

Въпреки това през миналата година брутните постъпления от осигуровки на пенсионните фондове - 836.3 млн. лв., са били по-малко, отколкото през 2011 г., когато са внесени 837.7 млн. лв., показват отчетите на дружествата в НСИ.

Фондовете в момента прибират 5%, а от 2017 г. в тях трябва да влизат 7% от осигурителния доход на родените след 1959 г., чиято пенсионна осигуровка в НОИ се намалява с толкова.

Според разчетите на осигурителния институт, тези прехвърлени вноски ще намалят пенсиите на бъдещите "млади" пенсионери от общественото осигуряване с поне 10%.

Очакванията са фондовете да покрият тази разлика и да осигурят допълнително поне още 10% от доброто управление на парите.

Кризата обаче срина цялата добра доходност, постигната преди нея, и в момента не се покрива дори инфлацията за периода.

Проблем е и родното законодателство, според което фондовете трябва да гарантират минимална доходност, но тя може да е и реално отрицателна.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари