вторник, 22 октомври 2013, 10:54 ч.

Игри на късмета

Задължителни ротативки затварят казина наред

BNews.bg

Задължителни ротативки затварят казина наред

Забраната да се пуши в заведенията също има негативен ефект върху игралната индустрия.

Голям брой казина са затворили врати от средата на годината досега,

по данни на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия.

Първоначално в началото на годината е бил увеличен осезаемо броят на закупените игрални автомати, коментира Ангел Ирибозов, председател на УС на организацията. Увеличението, според него, се дължи на задължението за минимален брой ротативки, въведено с новия Закон за хазарта.

Според закона игралните автомати в едно казино не могат да бъдат по-малко от 20 броя в градове с над 50 000 жители или 10 броя в останалите населени места, както и в туристическите комплекси.

Въведените изисквания за броя на ротативките са били непосилни за голяма част от участниците на пазара

и те са решили да се оттеглят.

Според асоциацията към 30 септември тази година броят на игралните съоръжения е намалял с 10% в сравнение с броя, регистриран в края на 2012 г. Общият спад на игралния сектор за периода септември 2009 г. - 31 декември 2012 г. е около 45%.

Приходите за държавата от игралната индустрия през 2012 г. са в размер на 120,98 млн. лв., което е с 0,24% повече от 2011 г., когато в хазната са влезли 120,69 млн. лв.

Според представителите на бранша негативно влияние има и забраната за тютюнопушенето в заведенията.

„По света в страните, където има въведена забрана за пушене, игралните зали са с друг режим и в тях се пуши. Нашият бизнес е много по-различен от всички останали и не може да бъде разглеждан под общ знаменател с този на ресторантьорите и хотелиерите, тъй като при нас достъпът на непълнолетни е забранен", обясни Ирибозов.

Правителството на ГЕРБ поиска да обложи залозите, които българите правят онлайн. За целта беше приет и нов Закон за хазарта, по силата на който достъпът до сайтове, които не са лицензирани от Държавната комисия по хазарта, може да бъде забраняван.

На 18 юни повечето интернет доставчици филтрираха достъпа до 21 сайта за залози без лиценз,

изпълнявайки решение на Софийския районен съд.

Оттогава само един чужд букмейкър е представил лиценз за дейността си и е изваден от публикувания официален списък на интернет страници, чрез които се организират игри от лица, които не са получили лиценз по Закона за хазарта - това е регистрираният в Малта efbet.com.

В асоциацията настояват да коригира данъчната ставка, с която се облагат хазартните оператори. В момента върху залозите върху спортни и случайни събития се дължат 15% върху оборота.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари