четвъртък, 24 октомври 2013, 12:18 ч.

Щети в лагера

Бежанци къртили врати, за да цъкат карти

BNews.bg

Бежанци къртили врати, за да цъкат карти

След като скоро е приключил ремонтът на сградата, бежанци са разбили мивки, изкъртили са новите врати, за да играят карти върху тях, обясни той.

Бежанци са нанесли щети за около 4 хил. лева в центъра за настаняване във Враждебна,

каза шефът на агенцията Николай Чирпанлиев.

След като скоро е приключил ремонтът на сградата, чужденците са разбили мивки, изкъртили са новите врати, за да играят карти върху тях, обясни той.

Те са предупредени, че от джоба на българския данъкоплатец няма да излезе една стотинка, която да покрие щетите и всичко ще е за сметка на настанените в лагера. Подобни проблеми са регистрирани и на други места, в които има настанени бежанци.

Във всички лагери хора си слагали дюшеците и чаршафите на земята, за да спят на тях,

но това е просто техният бит, обясни Чирпанлиев. По този начин шефът на Агенцията опита да опроверга изказването на президента Росен Плевнелиев, според когото не полагаме достатъчно грижи за чуждите имигранти, след като те спят по пода.

Местата за настаняване на чужденци на агенцията са надвишени с между 20 и 50%, уточни още Чирпанлиев.

Нидал Алгафари от сирийската общност у нас пък заяви, че досега държавата ни има по-скоро административен проблем заради бавната процедура по получаване на статут на бежанец.

От ДАБ уточниха, че до сега у нас само 18 имигранти са получили статут на бежанци.

Хуманитарен статут пък е предоставен на 1154 души. 301 са получили отказ, а на 722-ма души е прекратено производството, заяви Даниел Инджиев от агенцията по време на конференция по темата.

Междувременно процедурата за получаване на статут вече е съкратена от пет месеца на 21 дни.

Алгафари отсече:

„Недейте да имате комплекс, че не ги посрещаме толкова добре – те бягат от нещо много по-лошо.“

Алгафари обясни още, че всеки ден на сайта на сирийската общност идват по 10-15 писма от българи, които предлагат помощта си на чужденците. Отношението на българския народ към тях те няма да го видят нито в Германия, нито в Италия, каза още той.

Той смята, че голяма част от сънародниците му няма да останат в България, а ще тръгнат към други европейски държави, защото знаят, че минималната работна заплата там е доста по-висока от българската.

Николай Чирпанлиев пък бе категоричен, че на този етап няма заплаха за националната сигурност от чужденците тук, като все пак има неколцина младежи, които могат да извършват криминални прояви и вече имат такива, но не са заплаха за националната сигурност.

Четирима от тях вече са предадени на дирекция „Емиграция“ и ще бъдат екстрадирани от страната

заради конфликт във „Враждебна“, а след това са и извършвали непристойни действия в центъра на София. Всички, които нарушават законите на България, ще бъдат екстрадирани, отсече шефът на агенцията.

На този етап 70-80 човека учат български език, това не им е бонус по отношение на статута, но те са хората, които искат да се интегрират и да останат в България.

От два дни пък от Агенция "Държавна финансова инспекция" правят проверка как са се харчили парите за бежанци от предишното ръководство на ДАБ,

каза още Чипранлиев.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари