петък, 25 октомври 2013, 13:27 ч.

Внесени престъпници

620 емигранти лежат по арестите у нас

BNews.bg

620 емигранти лежат по арестите у нас

Към 24 октомври в центровете за бежанци са настанени 7496 чужди граждани, които незаконно са преминали българската граница.

МВР няма данни у нас да пребивават избягали от затвора в Бенгази.

Към 24 октомври в центровете за бежанци са настанени 7496 чужди граждани, които незаконно са преминали българската граница. 620 са в ареста, отчете от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

От началото на годината в страната са влезли 8128 граждани на трети страни.

5000 са сирийци, от Афганистан – около 1000, от Палестина и от Алжир – по около 400. От задържаните на входа на границата около 80% са без документи за самоличност. Нелегално преминалите на вход незадържани от полицията са под 0.5%.

МВР-шефът уточни и че при задържането на всички лица се извършва обиск за оръжие и за опасни средства. Към момента не са открити такива.

Те пък минават специална проверка, свалят им се и биометрични данни. Цялата информация се въвежда и сравнява с Шенгенската информационна система.

Всеки ден служители на гранична полиция провеждат беседи с емигрантите. Събираната информация се обобщава и сравнява. Процедурата по идентификация на емигрантите без документи включва запитвания към посолството на Сирия, Европол, СИРЕНЕ и Интерпол, заяви Йовчев.

Извършва се и бърза онлайн проверка и в централната база данни за тежка престъпна дейност.

Стана ясно и че към момента в ДАНС и Агенцията не разполагат с информация за корупционни практики при издаването на статут за бежанци.

Йовчев съобщи и че засега не се предвижда изграждане на нови сгради за настаняване на бежанци. Продължава процедурата за безвъзмездно предоставяне на сгради в различни градове в страната. Ремонтите пък се поемат със средства на МВР и Агенцията за бежанците.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари