понеделник, 28 октомври 2013, 6:54 ч.

Стажантски замах

Млада съдийка пуснала Боевски

BNews.bg

Млада съдийка пуснала Боевски

Млада съдийка е подписала заповедта за експулсиране на Гълъбин Боевски. Роберта де Оливейра Ферейра Лима завършила право в юридическото училище в Сао Бернардо до Кампо през 2007.

Млада съдийка е подписала заповедта за експулсиране на Гълъбин Боевски. Роберта де Оливейра Ферейра Лима завършила право в юридическото училище в Сао Бернардо до Кампо през 2007.

Тя била назначена в съда в Сао Пауло като стажант през същата година, пише "Стандарт".

Формално, според нормите на процедурата за експулсиране, Боевски би трябвало да е съдействал по някакъв начин на разследването, за да получи шанса да бъде "изгонен" от страната, без да излежи остатъка от присъдата си за трафик на 9,5 кг кокаин през октомври 2011 г. На практика обаче съдиите са взели предвид, че той е оказал пълно съдействие по време на разпитите и в детайли е разказал откъде е купил двата куфара. Те впоследствие се оказаха натъпкани професионално с дрога.

Основна роля е изиграло и становището на главния прокурор на Бразилия, подписано през октомври 2010 г.

Според него Гълъбин Боевски не представлява опасност за държавата и не може да се укрие", твърди адвокатът на щангиста Ивайло Дерменджиев. Според него само миналата година по същата процедура у нас са се върнали 12-13 българи.

Експулсирането на Боевски става възможно след решение номер 1.09.831 на съдия Роберта де Оливейра Ферейра Лима от Втори наказателен съд в област Аваре, което гласи: "...освобождаване на Гълъбин Пепов Боевски с цел експулсирането му,

независимо, че не е изтърпял цялата му наложена присъда.

След като Боевски е освободен от лапите на съдебната власт, по-късно самото изгонване става с решение декрет номер 889 на министъра на правосъдието Жозе Едуардо Кардозо от 13 март 2013 г. Това са съобщили от Министерството на правосъдието на Бразилия.

"Въпросите, свързани с изтърпяването на присъдата, са прерогатив на съдебната власт и към тях Министерството на правосъдието няма отношение. Тези въпроси са от компетенцията на съдия по изпълнение на наказанието. Съдебната власт е тази, която решава за всички промени по отношение на режима на излежаването на присъдата, предварителното освобождаване и т.н. Министерството на правосъдието по никакъв начин не участва в отношенията между затворника и съдебната власт", обясни експертът от министерството Лаура Муради.

С други думи, решението взима съдебната власт, а правосъдният министър като принципал на ръководеното от него министерство е изпълнител на това решение. "Процесът по експулсиране се извършва паралелно с излежаването на присъдата, въпреки че решението за изгонване може да се издаде преди края на изтърпяването на наказанието. Крайният резултат от този процес е изгонването от страната на осъдения след освобождаването му от съдебната власт", добави експертката.

Ето какво гласи въпросният декрет на правосъдния министър по случая с Боевски, публикуван в "Държавен вестник" на Бразилия:

Декрет номер 889 от 13 март 2013 г.

Държавният министър на правосъдието на основание на правомощията, които му предоставя чл. 1 на Постановление номер 3447 от 5 май 2000 г., публикувано в "Държавен вестник" на 8 май същата година, раздел 1, както и с оглед на разпоредбите на Процес номер 08704.006074/2011-03, Министерството на правосъдието, реши: Да експулсира от територията на страната в съответствие с чл. 65 и чл. 71 от Закон номер 6815 от 19 август 1980 г. Гълъбин Пепов Боевски с българско гражданство, син на Пепи Боевски и на Стелияна Боевска, роден в България на 19 декември 1974 г., на основание прекратяването на ефективното изпълнение на присъдата в страната или освобождаването на осъдения от съдебната власт.

Подпис: Жозе Едуардо Кардозо".

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари