понеделник, 28 октомври 2013, 7:33 ч.

Според енергийни експерти

Зимата излиза най-евтино с климатик

BNews.bg

Зимата излиза най-евтино с климатик

Зимата излиза най-тънко на климатик. Това показват изчисленията на експертите от Българския енергиен форум.

Зимата излиза най-тънко на климатик. Това показват изчисленията на експертите от Българския енергиен форум. Те са сметнали, че за апартамент с площ 50 квадрата с южно изложение климатикът ще глътне 234 лв. за отопление през цялата зима.

От сравнени 19 начина за осигуряване на топло през студените месеци на годината парното се нарежда на 13-о място, а природният газ на 14-о. По-напред в класацията по евтино отопление излизат дървата, въглищните котли и комбинацията между климатик и електрическа печка, пише "Монитор".

От Българския енергиен форум предупреждават, че сравнението е направено без в сметката да се включва инвестицията, която трябва да се направи за закупуването на климатик, котел или пък за вързването към топлофикацията.

Стандартът за качествено отопление и постигането на комфорт

във всички помещения в едно жилище е температура да е от порядъка на 21-22 градуса,

обясниха енергийните експерти. Стандартният разход на енергия е 0,03 киловата на кубичен метър, а продължителността на отоплителния сезон, за която са направени изчисленията е 2000 часа, което е типично за София, допълниха от БЕФ. Освен това експертите са правили сметките, при положение че жилището се отоплява, без уредите да се изключват на 100% в нито един момент.  При това положение необходимата топлоенергия за въпросния южен апартамент с площ 50 квадрата е 5200 киловатчаса за целия сезон.

Така греенето само с електрическа печка при осреднени цени за тока в България от 16,2 стотинки за киловатчас излиза 842 лв.

По-скъпо от това излизат само отоплението на дървени въглища – 987 лв. и с нафтови печки – 1325 лв.

За сравнение, ако

топлото за същото жилище се осигурява с климатик, харчът ще е едва 28% от този с електрическа печка.

По-евтино е само с термопомпа – 26% от разхода на елпечка, но експерти обясниха, че там инвестицията е много голяма. И допълниха, че на практика и климатикът е термопомпа, само че при падане на температурите под 0 градуса, ефективността му пада рязко.

Ако нямате възможност да си купите 2 климатика, за да отоплявате тези 50 квадрата (в общия случай – две стаи), а комбинирате един климатик и една електрическа печка, това ще ви излезе двойно по-скъпо, отколкото само с климатик. Разходът за целия сезон при това положение излиза 417 лв. От друга страна, сравнено само с печката, тази комбинация идва с 50% по-евтина.

Горе-долу същата е икономията, която се получава и с котел на въглища. Парното бърка в джоба с 32% по-малко от печката. За въпросния апартамент от 50 квадрата в София сезонът по сметките на експертите излиза 576 лв. (без топлата вода). В сравнение с климатика обаче парното излиза с два пъти и половина по-солено.  Малко по-скъпо ще дойде, ако имате газово котле – 660 лв.

Ако ползвате по-модерни системи за отопление, като например такива на брикети или пелети
ще спестите малко под 40% от парите, които иначе бихте платили за топло от електрическа печка. В сравнение с климатика обаче ще дадете с 300 лв. отгоре.

За намаляване на разходите на енергийните експерти съветват какъвто и начин на отопление да сте избрали,

да поддържате стационарен режим на отопление без пълното му изключване, а само с частично намаляване на температурата.

Това осигурява икономия на гориво минимум 10-15% поради това, че се избягва изстиването и повторното „прогряване“ на вътрешните и външните стени на помещенията, които са най-големите акумулатори на топлинна енергия.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари