понеделник, 28 октомври 2013, 8:50 ч.

В неведение

Обама не знаел за следенето на Меркел

BNews.bg

Обама не знаел за следенето на Меркел

Белият дом направил вътрешно разследване, което показало, че агенцията е подслушвала телефонните разговори на около 35 държавни глави.

Президентът на САЩ Барак Обама не е бил уведомяван през 2010 г. за следенето на телефона на германския канцлер Ангела Меркел, съобщи американската Агенция за национална сигурност (NSA), цитирана от ДПА.

Германският седмичник "Билд ам зонтаг" написа, че преди три години шефът на NSA генерал Кийт Алекзандър е уведомил Обама за следенето.

Според говорителката на агенцията Вани Вайнс обаче, Алекзандър не е обсъждал през 2010 г. с президента Обама никаква предполагаема разузнавателна операция в чужбина, засягаща германския канцлер, нито пък е обсъждал каквито и да било предполагаеми операции, които да я засягат.

"Медийните съобщения, в които се твърди обратното, не са истина", заяви Вайнс.

Междувременно вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е прекратила подслушването на телефона на германския канцлер Ангела Меркел и на редица други световни лидери, след като Белият дом е научил за тези програми.

Когато Белият дом научил за програмите, било взето решение да се прекрати подслушването на някои лидери, в това число и на Ангела Меркел.

Администрацията не е спряла всички подобни програми, тъй като чрез тях се получават необходими на САЩ разузнавателни данни, пише "Уолстрийт джърнъл". Вестникът отбелязва, че не знае кого от световните лидери освен канцлера агенцията е престанала да подслушва.

Изданието също твърди, че президентът на САЩ в продължение на почти пет години - от встъпването си в длъжност - не е знаел, че американското разузнаване следи разговорите на световни лидери.

Според източници на "Уолстрийт джърнъл" това се дължи на факта, че NSA извършва едновременно толкова голямо количество операции, че просто не е в състояние да уведомява президента за всяка от тях.

По думите на представител на администрацията конкретните решения се вземат на равнище NSA, президентът не ги подписва. Но сега тази практика се преразглежда.

До тези обяснения се стигна, след като германското списание "Шпигел" съобщи, че личният мобилен телефон на канцлера се е следял от 2002 г., както и че Обама е бил уведомен за това след встъпването си в длъжност, но не е прекратил практиката.

Германски и американски разузнавателни служители се очаква да се срещнат през идните седмици във Вашингтон, за да обсъдят твърденията.

Това лято американски и британски медии публикуваха информация за секретни програми на NSA за следене, която им бе предадена от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

След това Белият дом започнал вътрешно разследване, което показало, че агенцията е подслушвала телефонните разговори на около 35 държавни глави.

Според "Мейл он сънди" телефоните на държавни лидери от Европейския съюз са били подслушвани в най-големия център за електронно прехващане на територията на Великобритания - базата на военновъздушни сили в Менуит Хил.

Базата е най-голямата в Европа станция за подслушване на телефонни разговори с 33 антени за проследяване от Космоса.

Чрез нея специалистите от американската Агенция за национална сигурност обработват прехванатите телефонни разговори и имейли, както на частни лица, така и на държавни служители.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Незначителен - 10:14, 28 окт.

    Възможно е, и той е само кукличка. Да не би Бойко Борисов да знаеше, че няма да строи Белене?

Напиши коментар

Коментари