четвъртък, 31 октомври 2013, 8:32 ч.

Затягане на контрола

Лицензират фирмите за бързи кредити?

BNews.bg

Лицензират фирмите за бързи кредити?

Има предложения Комисията за финансов надзор да се занимава с небанковите финансови институции и да се въведе лицензионен режим и изискване за капитал. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева в "Гореща точка" по ТВ7.

Има предложения Комисията за финансов надзор да се занимава с небанковите финансови институции и да се въведе лицензионен режим и изискване за капитал.

Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева в "Гореща точка" по ТВ7.

Според нея контролните органи не са си свършили добре работата по бързите кредити и това е довело до там за заем от 500-600 лева хора да загубят къщите си.

КЗП е основният орган за това. Проверките й са довели до резултати, дадени са предписания, но трябва радикална проямна в контрола и стриктни наказания, подчерта Бобева. 

Вицепремиерът посочи, че кабинетът е приел миналата седмциа промяна в закона за защита на потребителите и в него е записано, че кредитирането на суми под 400 лева трябва да се подчинява на общия режим за кредитите над този праг.

Очакваният ефект от мерките е да се осмисли добре решението за теглене на кредит както от небанковата институция, така и от кредитполучателя.

„За много хора кредитът е въпрос на оцеляване. Четири от пет 5 домакинствеа, взели бърз кредит, очакват държавата да се намеси. Очевидно е, че регуалцията не е достатъчна. Ефектът от промяната е

небанковите институции да правят аналз на кредитоспособността на кандидатите. Сега  има неразумност и от двете страни”,

каза Бобева и допълни, че наистина има голяма разлика в нивата на лихвите на банките и небанковите институции, а това превръща дейността им в лихварство, което е забранено и наакзуемо.   

В момента се работи по проект на закон за свръхзадлъжнелите лица, каза още вицепремиерът и допълни, че заедно със социалния министър  обсъждат мерки за задлъжнелите домакинства, една от които е активна кампания за финансово образование сред гражданите.

 

В момента се работи по проект на закон за свръхзадлъжнелите лица, каза още вицепремиерът и допълни, че заедно със социалния министър  обсъждат мерки за задлъжнелите домакинства , една от които е активна кампания за финансово образование сред гражданите.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари