четвъртък, 31 октомври 2013, 9:30 ч.

Обединени

И пациентите излизат на лекарската стачка

BNews.bg

И пациентите излизат на лекарската стачка

Лекарите излизат на протест в петък по обед за половин час. Подкрепят ги пациентите и медицинските сестри, стана ясно на съвместна пресконференция на различните съсловни организации.

Пациентите ще подкрепят лекарите на предупредителната стачка в петък по обед.

Медици, медицински сестри и пациенти, които се лекуват в момента по болниците, ще излязат за половин час пред болниците в знак на протест срещу намерението на НЗОК да плати последните три месеца от годината на 80% и да ги приспадне от бюджета за януари догодина.

Пациентите са твърдо против намерението да доплащат 20%, това противоречи на закона за здравното осигуряване, констатираха от организацията.

Тази възможност допусна здравната министърка, която отхвърля другия вариант - да се вдигне поне с 1% здравната вноска.

Не може пациентите да се карат да доплащат по 20% за последните три месеца на годината,

на какво основание, попита председателят на пациентската организация Пламен Таушанов.

Става ясно, че държавата продължава да не плаща дължимите 300 до 500 млн. лв. на Касата, заяви още Таушанов.

Смешни цифри се оформят за спешната помощ, констатира Милан Миланов, шеф на столичната колегия на БЛС.

По думите му на пациент се падат по 5,70 лв. на година, а 31 стотинки за медикаменти при спешност. В същото време едно кафе в Брюксел струва 4 евро.

Той е категоричен, че управляващите настройват пациентите срещу лекарите, като обясняват, че ще им дадат 40 млн. за заплати, а другите разплащания ще почакат.

Вчера чух нещо неприемливо – ние ще изплатим 80% и това ще стигне да изплатите заплатите. Това е опит да се забие клин между работещите в здравеопазването и пациентите”, добави проф. Миланов.

Той припомни, че прогнозните бюджети от миналата година за ноември и декември тази година бяха нула и тогава имаше остра реакция от страна на БЛС и столичната му колегия. Проф. Миланов обвини властта и ръководството на НЗОК, че са знаели хала на Касата и са имали 4 месеца, за да реагират.

"Най-голямата ми болка е, че замислихме здравната каса през 1999-2000 г. като посредник между нас и пациента.

В момента НЗОК вече е част от министерството на финансите. Превърнала се е в брокер!", отбеляза Милан Миланов.

Лекари и пациенти са категорично против вдигането на здравните вноски с 1%, защото и плащащите сега 1,5 млн. души ще спрат да го правят, а в същото време няма да се съберат кой знае колко повече пари за здраве.

По думите на шефа на БЛС в столицата, ако държавата си плати коректно парите за вноски на хората, на които ги внася - деца, държавни служители, полицаи и военни, то ще има цял милиард и половина отгоре за НЗОК.

В същото време трябва да бъдат наказани онези 250 000 - 300 000, които могат да се осигуряват, но не го правят, защото те са крадци. Тези хора черпят вашите и нашите пари. Те не плащат данъци, отсече професорът.

Пламен Таушанов пък напомни, че Касата плащаше преди по 3 млн. на НОИ за събиране на вноските, а сега продължава да плаща, но нито НАП, нито НОИ ги събират. Много моля, да си свърши работата държавата, а не да прехвърля проблема от здравата на болната глава.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Възмутен пациент - 12:12, 31 окт.

    За да се сложи ред в разходите на НЗОК при финансирането на болниците, трябва да се промени Наказателния кодекс. В него да се предвиди текст "За организиране на група за фиктивно отчитане на медицински дейности при лечение на пациенти по клинични пътеки, с цел неправомерно придобиване на финансови средства от НЗОК и от пациенти и т.н." - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 5 до 8 години. Това е само един от начините по който трябва да се спре организираното и перфектно изпипано "източване" на бюджета на НЗОК от болниците.

  • werdikt - 10:13, 31 окт.

    Къде бяха тия лекари и лекарски съюз при ГЕРБ,когато ги мачкаха както си искат и морално и физически.Май доста ги беше шубе тогава тия от лекарския съюз? И пациентите също?Тогава бяха обвинени едва ли не за престъпници от Цв.Цв., но не се вдигаха?Защо ли? Страх лосе пази явно

Напиши коментар

Коментари