петък, 01 ноември 2013, 6:27 ч.

Преди протеста

Няма закон, по който пациентът да доплаща 20%

BNews.bg

Няма закон, по който пациентът да доплаща 20%

Да извадят парите за Здравната каса от заема, който взеха в размер на 1 милиард, призова председателят на Българска асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов. Той е категоричен, че никой няма законово основание да кара пациентите да доплащат 20% заради недостига в касата. Ако управляващите не вземат мерки, на 15 ноември ще има национален протест.

Часове преди протеста на медиците и пациентите решиха да ги подкрепят. В болниците днес от 12.30 до 13.00 предупредително ще протестират лекари, медицински сестри и пациенти. Недоволството им е породено заради решението на НЗОК парите в последните три месеца на годината да бъдат изплатени само на 80% заради липса на пари. Проявата е инициирана от столичната колегия на Българския лекарски съюз, а протестните действия ще има освен в София, и в Пловдив.

- Пациентите подкрепяте протеста. Защо сте от едната страна на барикадата с лекарите?

- Ами, то няма друга страна. Лечебният процес е цялостен. Не може да се каже, че лекарите правят нещо, пациентите - друго. Нали знаете, че пациентът подписва информирано съгласие. То е двустранен процес - на лекар и пациент.

И когато е информиран, че това, което ще се предлага като услуга, е некачествено, пациентът няма как да каже "да бе, добре, съгласен съм да бъда лекуван".

Напротив, ние като лекарска организация искаме на сто процента да се лекува качествено и да търсим отговорност, когато това не се е случило. А как ще търсим отговорност, когато ние сме наясно, че това се е случило с компромиси. Какъв е компромисът, ние не искаме да гадаем и не искаме да се съгласяваме. Няма и законово право пациентът да доплаща нещо, за което той се е осигурявал с години, както стана дума, човекът си е внесъл за 10 г. 15 хил. лв. и сега изведнъж трябва да се лекува половинчато.

- Тези 20% само за три месеца ли искат да се доплащат? Как ви уведомиха вас? Нали и здравната министъпка каза, че е против вдигането на здравната вноска с 1 процент и по-добре да доплаща пациентът?

- Ама не може министерството да дава препоръки дали е по-добре пациентът да доплаща. Когато този, който дава тези съвети, се изправи като пациент и трябва да доплати една клинична пътека, която е 1000 лв., с 20%, което е към 200 лв., как си го представяте?!

Освен това, да не забравяме, че пациентът и сега доплаща - около 50% от цялата услуга, тъй като нито са платени имплантантите, нито са платени някои от консумативите, това, за което ние призовавахме цяла година д-р Цеков да ги включи.

- Вие, като пациентска организация, уведомени ли сте, че възнамеряват евентуално да се въведе това доплащане от 20%?

- Не, нас не ни уведомяват такива неща. Ние трябва да получаваме информация само от нашия представител в Надзорния съвет на касата.

- А какъв е изходът от това безпаричие? Вие знаете, че то е наследено още, откогато Дянков се опитваше да управлява делата и финансите на здравната каса. Този дефицит не е от последните 4 месеца. Какъв е изходът и така или иначе вече стана ясно, че ще бъде сезирана прокуратурата заради делата на предишното правителство?

- Изходът е в тази посока, че първо, не трябва всяка година да се залага бюджет на касата с дефицит. Второ, не трябва последните два месеца - октомври и ноември, които са по бюджета на касата, да се покриват от резерва, който е оставен за извънредни случаи, а не за системно разплащане, както е направено в момента.

Тоест, ако реално ние имахме бюджет, който гарантира тези 12 месеца, а резервът се използва за случайни такива затруднения - тогава да, но ние всяка година го залагаме с 300 млн. дефицит и после се чудим защо имаме дефицит. Освен това, се залага по-нисък бюджет на лечебните заведения, той дори тази година, освен обявеното, че ще е с 85 по-малко, защото ще отиде в резерва, реално той е с 20-30% по-нисък от миналата година.

След това с големи упражнения с 20-30% повишихме бюджета на лечебните заведения, но в края на краищата реално изпълнение е много повече - то е с 10-15-20% повече, а в края на краищата пациентът е решил, че тази година ще се лекува, примерно, в "Пирогов".

Никой не може да му каже "не, не, вие няма да се лекувате в "Пирогов", ще отидете там, където има пари", защото пациентът е този, който определя къде ще се лекува. Никой не може не може да го задължи да отиде там, където не желае.

- Добре, откъде да се извадят тези 300-500 млн., за които Вие казвате, че не са възстановени на Здравната каса?

- Ами много просто - току-що, преди един месец се прие 1 милиард заем. От него за половин милиард никой не разбра за какво отива - за някакви проекти общински, респективно разбирайте корупционни, как ще бъдат похарчени предизборно. Ето ви половин милиард!

След това - онова, за което призоваваме от един месец - нека да се разбере къде е отишъл този 1 милиард и 400 хил. лв. Казват, че те са в консолидирания бюджет. Добре, там да покажат къде са отишли - ако са отишли за образование, ако са отишли за нещо друго...

- Нали знаете, че не тези министри са ги похарчили, а едни други?

- Не, не, те не са похарчени. Ако случайно са похарчени в тези направления оттам да се вземат.

- На какво се надявате след този протест, на който излизате пациенти, медицински сестри и лекари? Какво очаквате да чуят и да реагират управляващите?

- Очакваме да се промени тая система, да се заплатят услугите, които трябва, за тази година на 100%, и то сега до декември, а не януари. Второ, да се заложи по-висок бюджет, а не този, който мина вчера на Министерски съвет, защото нищо не правим.

- А ако не стане?

- Ако не стане, лекарската общност предлага на 15 ноември да има вече национален протест.

- А имате ли претенции към ръководството на Здравната каса и по-специално към Румяна Тодорова?

- Не, нямаме претенции, жената прави това, което може, но виждате, че е с вързани ръце.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • HH - 11:32, 01 ноем.

    Таушанов или Заеков е друг тип Бареков.

  • Ами да - 11:28, 01 ноем.

    Нали тези 20% ще ги вземе Таушанов!

  • За пациента всичко е ясно - 11:02, 01 ноем.

    Ако НОИ успее да събере здравните вноски от близо 1 млн. българи, които не ги плащат и ако НЗОК и МЗ със съвместни усилия успеят да спрат поне на 50% изсмукването на финансов ресурс с фиктивни дейности и консумативи по добре изпипаните схеми на скъпите клинични пътеки в големите болници и ако се спре поне 30% от далаверата с "безумно" скъпите лекарства и консумативи - то по груби сметки на НЗОК ще се освободи финасов ресурс в размер на почти 300-320 млн. лева. Ето къде са парите. само дето няма кой да свърши работата.

Напиши коментар

Коментари