петък, 01 ноември 2013, 17:21 ч.

Незаконни лифтове

Поголовната сеч в Пампорово отива на прокурор

BNews.bg

Поголовната сеч в Пампорово отива на прокурор

Прокуратурата ще разследва поголовната сеч в Пампорово.

Извършената незаконна сеч в Пампорово е дадена за разследване на прокуратурата.

Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов.

Агенцията се е сезирала и е започнала мащабна проверка в курорта от регионалната дирекция по горите в Смолян. Всичко, което не е в рамките на закона, щяло да бъде обявено официално. Вече има резултати от проверката на Пампорово относно извършени неправомерно сечи, съставени са протоколи, които са изпратени на прокуратурата за разследване, казва Гогов.

Установено е, че са изсечени немаркирани дървета в рамките на около 10 декара.

Те се намират около основната площ, където се извършват сечите за изграждането на нови ски писти и лифтове.

Сдружение „Синята планета“ алармира тази седмица за „Пампорово” АД, което признава за незаконно ползване на държавна земя и лифтове. До момента освен Агенцията по горите, няма реакция от ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол) и Министерство на околна среда и водите. Сигналът е пуснат и до коалиция „За да остане природа в България“, която също мълчи по случая.

В докладна записка, София Цанкова, член на съвета на директорите на „Пампорово” АД, до собственика Цветелина Бориславова пише, че трябва да бъдат решени проблемите, свързани с правното основание за ползване на земите от ДПФ (Държавен поземлен фонд), узаконяването на системата за изкуствен сняг, получаването на права за горна станция и 6 стълба на лифта на Стойките, както и приключване на процедурата по продажба на горна станция и трасе на лифта на двата моста.

Изброените в докладната проблеми водят до следните изводи:

1. Иска се учредяване на безвъзмездно, т.е. безплатно право на ползване на територии, част от Държавния горски фонд, за период от 10 години.

2. Не са придобити 2 имота за строящата се горна станция и трасето на лифта, което означава, че няма разрешение за строеж.

3. Инсталацията за изкуствен сняг е изградена без да се учредят права, част от Държавния поземлен фонд.

4. Инсталацията за изкуствен сняг е изградена без учреден сервитут в имоти, част от Държавния поземлен фонд.

5. Прави се опит за изваждане на разрешение за строеж при положение, че строежът вече е извършен.

6. Изгражда се горна станция на лифт и стълбове върху терени държавна собственост без разрешение на собственика на земята .

7. Ски пистите, предоставени на „Пампорово”АД от комплексно-опитна станция Смолян, се ползват без правни основания.

8. Прави се опит чрез Община Смолян да се придобият терените, на които са разположени ски пистите, част от Държавния фонд.

9. Не се сключен договор за продажба на 3 имота в село Стойките държавна собственост, върху които е вече изграден лифт, което означава, че разрешителното за стоеж е издадено в нарушение без съгласието на собственика на земята, т.е. Министерството на земеделието и храните.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • дедо тодор - 20:55, 02 ноем.

    Щом е Цветелина Бориславова това значи в тази Държава АЗ СЪМ.

  • джони - 17:37, 01 ноем.

    Браво!

Напиши коментар

Коментари