понеделник, 04 ноември 2013, 8:58 ч.

"За кожата на Кадафи"

Осветляват делото с българските медици

BNews.bg

Осветляват делото с българските медици

През годините е имало многобройни опити Муамар Кадафи да бъде свален и убит, но в различните периоди от 40-годишното му управление е имало различни интереси, заради които тези опити не са успявали, разкри Румяна Угърчинска.

През годините е имало многобройни опити Муамар Кадафи да бъде свален и убит, но в различните периоди от 40-годишното му управление е имало различни интереси, заради които тези опити не са успявали.

Това разкри в студиото на "Денят започва" разследващата журналискта Румяна Угърчинска, автор на книгата "За кожата на Кадафи".

Един от първите опити е още след като Кадафи сваля с преврат крал Идрис, но тогава "Италия и Америка много бързо решават, че може би ще успеят да преговарят с този млад офицер и ще успеят да си запазят големите петролни договори".

Затова и големите опити от 70-те години са предотвратени.

"Има ред такива примери, включая и Източния блок, заедно с България са предупредили Кадафи през 1986 г. за бомбардировките, така наречената "Операция "Елдорадо Каньон", допълва историята Румяна Угърчинска.

Войната срещу Кадафи по време на арабската пролет, когато той в края на краищата е свален, е готвена около година с помощта на Катар, казва още Угърчинска.

За случая с българските медици тя добавя по-скоро детайли към вече известното.

"Може би съм дала светлина върху теми, които по-малко са били засегнати и най-вече за замърсената кръв, от къде идва и как и ползвана и начина как е било преговаряно 2-3 години, за да бъдат освободени", казва журналистката.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари