сряда, 06 ноември 2013, 14:23 ч.

СЕМ нахока медиите

Бежанците не са „канибали“ и „примати“!

BNews.bg

 Бежанците не са „канибали“ и „примати“!

Съветът за електронни медии излезе с декларация относно отразяването на темата за бежанците в електронните медии.

Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с декларация за отразяването на темата за бежанците в електронните медии.

„На общия фон на бързото, разнопосочно и професионално информиране по темата в полза на зрителите и слушателите, се открояват отделни прояви на враждебна реч и използване на

недопустими от законова и укорими от морална гледна точка квалификации като „канибали", „сган",„долнопробни примати" и др.",

се казва в декларацията.

От медийния регулатор припомнят, че свободата на словото не включва изразяване на расистки възгледи или такива, които подбуждат омраза, ксенофобия, антисемитизъм и други форми на нетърпимост. На практика това означава, че всяко мнение може да бъде изразено публично, но

никое мнение не може да бъде изразено така, че да засяга нечие лично достойнство или етническата и религиозна принадлежност.

Според СЕМ враждебната реч обикновено не идва от представители на медиата, а от техните събеседници, най-често политици, но отговорността по закон си остава на медиата и водещите и репортерите са длъжни да защитят засегнатите.

От редулатора посочват и факта, че в някои медии водещи са политици. "Това формира специфичен конфликт на интереси и отваря територия за широк публичен дебат", се казва в декларацията.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Тони - 21:22, 08 ноем.

  Не са примати. Още са на еволюционно ниво земноводни.

 • trf - 21:21, 08 ноем.

  Защо никой не обижда китайците? Ако са ксенофоби и расисти ще мразят еднакво всички. Щом се говори само бежанците по този начин, значи проблемът е в тях, а не в нас!

 • някой - 18:03, 06 ноем.

  Не са канибали и примати. А как да наричаме хора,които не са виждали легло и спят на пода, нямат елементарни хигиенни навици и сеят болести и зарази, не са виждали тоалетни и се облекчават,където им падне,рушат, чупят и повреждат и малкото,което им е осигурено,съвкупляват се на открито, и не на последно място гледат с кръвясали очи от,които струи необуздана похот и агресия.

 • Дедо Цецо - 17:59, 06 ноем.

  Не обиждайте приматите.

 • Батко Мушко - 16:12, 06 ноем.

  Не са животни и примати. Те са липсващия линк между човека и маймуната, а в най-добрия случай цигани. На кой правите впечатление с вашите показни Хелзински маниери? На Запад ви гледат с подигравка, че и вашият ред дойде да опитате от сладостта на Арабската пролет и всичко свързано с размахването на рязаните им томахавки по Света!

Напиши коментар

Коментари