четвъртък, 07 ноември 2013, 7:49 ч.

Адът за сираци

Топката за дома със СПИН вече е в Столична община

BNews.bg

Топката за дома със СПИН вече е в Столична община

4 седмици след първия ни материал за адския дом в "Надежда-2" - "Изгониха от дома 5 деца със СПИН, проституират по улиците" от 10 октомври, Държавната агенция за закрила на детето излезе с резултати от проверката си. Оказва се, че оттук нататък по-конкретните реакции трябва да дойдат от Дирекция "Социално подпомагане" към Столична община.

Държавната агенция за закрила на детето най-сетне излезе с резултати след проверката си, която се породи след като се самосезира от нашия текст "Изгониха от дома 5 деца със СПИН, проституират по улиците" от 10 октомври.

Заключенията на ДАЗД са повече от любопитни - страховитите истории, които разказват децата, хем ги има и хем ги няма във времето и пространството.

Първо, се оказва, че доставчик на социалната услуга в специализираната институция за деца „Асен Златаров” – гр. София е Институт по социални дейности и практики (ИСДП).

Оттам обяснили на Агенцията, че от септември т.г.. до октомври 2016 г. ще реализират проект, които ще подобри качеството на живот на децата, ще доведе до закриването на ДД „Асен Златаров” и то превърне в комплекс от услуги в общността.

ИСДП, са обяснили, че  за

децата, за които е било установено наличието на ХИВ вирус през 2012 г. са предприети други мерки за закрила.

Преведено на обикновен език, това означавало, че те, заедно с родителите им са били изведени от дома и настанени в центрове за временно настаняване от отворен тип.

Къде са в момента и кой отговаря за тях обаче?

Оказва се, че отговорност вече носи Дирекция "Социално подпомагане" към Столична община, която продължава упорито да мълчи по случая.

Що се отнася до битото момиче в летен лагер от медицинската сестра, "от страна на ръководството на институцията са информирани компетентните органи(т.е. полиция и прокуратура - б.р.) и са предприети съответните дисциплинарни мерки", пише в констатациите на ДАЗД.

Други нарушения, изнесени в медийното пространство не били установени от ДАЗД.

Ще рече, че другите бити деца не са били бити, че не са ги държали пред вратите, след като вечерния час е започнал, че истината за откритите деца с ХИВ вирусът е била крита в дома, както ни обясни бившата възпитателка Евелина Ангелова.

Накрая равносметката е, че децата само си говорят, в дома нарушения няма, или поне не фрапиращи, а отговорните интитуции продължават да си затварят ушите, очите и устите.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • родител - 08:26, 23 ян.

    А ако нашите деца са в един клас с дете,болно от спин.....какво става?

Напиши коментар

Коментари