сряда, 13 ноември 2013, 11:11 ч.

До месец

САПАРД все пак ще дочака решение от съда

BNews.bg

САПАРД все пак ще дочака решение от съда

Делото "САПАРД" ще има решение до месец, след като главния прокурор поиска от Върховния касационен съд то да бъде възобновено отново. След многократни отлагания днес прокурор и адвокати пледираха пред състав на ВКС, който ще се произнесе в законовия едномесечен срок.

След поредица от отлагания на делото САПАРД пред Върховния касационен съд, то най-накрая ще има решение в законовия едномесечен срок.

С изключение на Иван Иванов, никой друг от подсъдимите не се яви в залата. Те бяха представени от адвокатите си. 

Делото започна пред ВКС по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, който настоява пред върховните магистрати отмяна изцяло на присъдата, постановена от въззивния съд, и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав. 

Софийският апелативен съд призна всички подсъдими за невинни по повдигнатите им обвинения.

На първа инстанция Софийски градски съд осъди Марио Николов на 10 г. затвор и оправда Людмил Стойков. Те са подсъдими за пране на над 12, 8 млн. лева от предприсъединителната програма.

Това дело се отрази фатално и на кариерите на двама прокурори - един напусна, а срещу втори се води разследване.

На 31 януари т.г. главният прокурор внесе предложение във ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу шефа на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев
заради нарушения при разпределянето на делото САПАРД.

Илиев четири пъти е избирал "случайно" прокурор, докато се стигне накрая до Стойчо Ненков, който пък сега е обвиняем по дело за възпрепятстване на правосъдието именно заради САПАРД. Ангел Илиев е можел да избира измежду 22-ма прокурори.

На 28 януари тази година пък Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Стойчо Ненков,затова, че оттеги протеста на прокуратурата срещу оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков.

През април т.г. на международен форум в столицата, шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер даде за пример делото „САПАРД“, което е било разследвано от неговите хора, а след това Германия и България също са провели своите разследвания. В двете държави обаче има различни присъди по казуса, припомни Кеслер.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари