петък, 15 ноември 2013, 6:28 ч.

3-4 региона дърпат икономиката

Варна изостана след Бургас и Стара Загора

BNews.bg

Варна изостана след Бургас и Стара Загора

Проучване на 28-те области на България показва, че все още не е постигната децентрализация, политиката за сближаване на регионите търпи провал, а инвестициите, макар и да се повишават в някои области, не могат да достигнат размерите си преди кризата.

Беднотията в регионите расте, а контрастът между тях и столицата се задълбочава, сочат изводите от проучване.

Според Александър Цветков от Региостат, не повече от 3-4 области са в относително добро социално-икономическо състояние в сравнение с останалите, които са с негативни тенденции за развитие в сравнение с миналогодишното проучване.

Към областите Разград и Силистра, където 55% от хората живеят в материални лишения, тази година се присъединява и област Сливен,

която през миналата година е била само в „лошо социално-икономическо състояние”. Сега и всеки втори сливналия живее в материални лишения.

Най-добре развитите области след София, като столица, продължават да бъдат Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград, като през 2013 г. към тях се присъединява област Русе.

Област Габрово продължава да регистрира негативни тенденции на развитие, а през тази година същото се отнася и до област Смолян.

Контрастът между Бургас и Варна е голям и битката, която водеха двата града кой да е център на Черноморието, е в полза на южния град.

Габрово е лидер по привличане на европейски средства.

В област Видин, въпреки Дунав мост 2, няма значими проекти в сравнение със Софийска, Пернишка, Старозагорска и Ямболска област, които са в добро социално-икономическо състояние, показва анализ на Института за пазарна икономика. С помощта на 58 индикатора, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна и социална среда експертите на ИПИ са направили икономически и социален портрет на всяка една от 28-те области на България.

Според тях все още не съществува децентрализация, а по-голямата част от местните власти не полагат нужните усилия за подобряване на бизнес средата.

Този извод се налага от влошените оценки на бизнеса за работата на администрацията и заради консервативния подход при определяне на местните данъци и такси.

Електронните услуги също остават предизвикателство за използване от местните администрации, отбелязват в анкетите от май предприемачи  от 1700 фирми в направеното от ИПИ проучване.

Пак според него,

българите са най-недоволни от стандарта на живот и ниските си доходи.

В изследването на Института за пазарна икономика се отбелязва, че разделението между столицата и останалата част на страната се задълбочава, а северната и южната част рязко контрастират по отношение на икономическото си развитие.

В същото време

политиката за сближаване на регионите търпи провал,

смятат икономистите от ИПИ.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари