понеделник, 18 ноември 2013, 8:58 ч.

На нокти

Заради ниски цени изчезват над 200 лекарства

BNews.bg

 Заради ниски цени изчезват над 200 лекарства

Близо 200 лекарства ще изчезнат в най-скоро време от българския пазар, като някои от тях са част от златния стандарт при лечение на туморни заболявания.

Близо 200 лекарства ще изчезнат в най-скоро време от българския пазар. Някои от тях са част от златния стандарт при лечение на туморни заболявания.

Причината за изтеглянето на производителите са най-вече ниските цени и потребление - беше отчетено от специалистите във фармацевтичния сектор.

Те настояват за спешни мерки и промени в законодателството, за да не остават пациенти без лечение.

Близо 200 медикамента може да отпадат от позитивния лекарствен списък. Такава бройка е била изтеглена и миналата година.

За някои от компаниите, цената на която лекарствата се продават на българския пазар е станала нерентабилна и те решават, че на този пазар повече няма да присъстват в нейната листа, поясни Владимир Афенлиев от Изпълнителния съвет на Европейската генерична асоциация.

Не сме подготвени за анализ точно кои, но се чуват - продукти от областта на онкологията, които действително излизат, тъй като цените в другите страни са по-високи", твърди проф. Татяна Бенишева, преседател на Националния съвет по цени и реимбурсиране.

Цените на лекарствата се определят в сравнение с най-ниските в Европа.

Проблемът с изчезващите лекарства, започна да става толкова сериозен, че вече са предприети законодателни промени.

Част от тях предвиждат регулация на паралелния износ на лекарства, които се продават по-скъпо в други държави.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари