петък, 15 ноември 2013, 11:50 ч.

Ромео и Жулиета

Малолетна булка разнежи съда

BNews.bg

Малолетна булка разнежи съда

Жених грабна 12-годишно момиче от училище и склони родителите му на годеж. Макар че младите се обичат и роднините им ги подкрепят, намесата на държавата в ранните бракове приключва в съда.

Любовна история в стил Ромео и Жулиета разнежи Районния съд в Русе, който оправда съжителството на 12-годишна булка с годеника й в град Ветово.

Момичето подлуди родителите си, като изчезна от къщи и се врече на избраника си от училищната скамейка.

Бащата и майката научават, че дъщеря им няма да се върне вкъщи, когато полицията я открива у дома на жениха. Едва тогава става ясна, че двамата си гукат в леглото и кроят как да се оженят, щом момичето завърши школото.

Роднините се опитват да избегнат резила и се съгласяват веднага на годеж, но случаят стига до съда.

Съжителството и сексът с малолетно момиче отговаря на "ромските семейни традиции" и като "малозначителен случай" не представлява обществена опасност, отсичат районните магистрати.

"В тази общност жените не само рано съзряват, но и рано влизат в семейни съюзи, в които основно значение имат чувствата и привързаността", мотивира решението си съдът. Щом младите се обичат и семействата им ги подкрепят, намесата на държавата е нежелана.

Проучване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" сочи, че 46% от анкетираните ромки приемат 18 г. като нормална възраст за брак.

Другояче отсъжда районният съд в град Бяла, който наказва с 6 месеца затвор условно безработен годеник за прибраната 16-годишна булка. Част от присъдата на Е.С. /23 г./ е да чуе наложеното му обществено порицание по общинската радиоточка.

В Русенско са регистрирани 81 случая на бременни малолетни и непълнолетни ромки от ранни бракове, сочи статистиката на РД "Социално подпомагане".

Повечето от случаите са открити при проверки в община Ветово, където младите майки търсят най-често помощи за раждане и отглеждане на деца или са социално неосигурени. Социалните инспектори смятат, че няма риск за живота на родилките.

Непълнолетните булки започват да се държат под око, след като преди 2 г. главният прокурор разпраща методическо указание до всички прокуратури в страната да се завеждат дела за т.нар. ранни бракове.

По новия Закон за детето склоняването към съжителство на дете под 16 г. и на съпружески начала вече се приема за психическо и сексуално насилие. В такива случаи влиза в сила коодинационният механизъм за жертви на домашно насилие.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • SS - 12:23, 15 ноем.

    А така. И после се плодят като мишки. Явно че Русенския съд чете законите както дявол евангелието.И после разчитай на такъв съд. Ужас.

Напиши коментар

Коментари