понеделник, 18 ноември 2013, 9:11 ч.

Нобелов съвет:

Не бързайте с еврото, то е в хаос

BNews.bg

Не бързайте с еврото, то е в хаос

Няма защо България да бърза с влизането си в еврозоната, еврото е бъркотия. Страната ви не е достатъчно финансово зряла, за да си позволи плаващ валутен курс, съветва нобеловият лауреат по икономика професор Пол Кругман.

България може да увеличи бюджетния си дефицит до 2 или дори 3% от БВП. Това заяви нобеловият лауреат по икономика професор Пол Кругман.

В проектобюджета, който беше приет на първо четене в четвъртък, депутатите записаха прогноза от 1,8% дефицит.

Професор Кругман посочи области, в които могат да се вложат допълнителни средства.

"Вероятно в образованието. Не съм достатъчно запознат със състоянието на българската инфраструктура.

Инвестициите в нея също имат голяма възвръщаемост.

Ако въпросът е дали бюджетният дефицит да бъде 2 или 3% спрямо БВП, този 1% в повече може да се окаже правилното решение при условие, че се инвестира целесъобразно",

заяви той пред БНР през уикенда.

Няма защо България да бърза с влизането си в еврозоната, еврото е бъркотия, посъветва още Пол Кругман. По думите му страната ни не е достатъчно финансово зряла, за да си позволи плаващ валутен курс. "Не сте Америка, не сте дори и Полша. Поляците се справят доста добре със злотата. Не мисля обаче, че вие сте готови за подобно нещо", отбеляза Кругман.

Според него валутният борд не е лош вариант за България в момента. "Той ви дава възможности за гъвкавост.

Може след 10 години еврото да заработи много добре и тогава ще влезете в еврозоната.

Възможно е и вашата система тогава да е съзряла достатъчно, за да си позволите да въведете плаващ валутен курс“, заяви икономистът.

"България е доста малка точица на глобалната икономическа карта, но има и по-малки. Човек търси поуки, независимо откъде идват те.

Дори малките държави могат да постигнат значителна независимост стига да имат достатъчна финансова зрялост",

посочи Нобеловият лауреат.

Пол Кругман определи настоящата криза като "забележително конвенционална". "За всеки, който е изучавал 30-те години на миналия век плюс елементарна макроикономиката, тя е позната. Нещо като стандартна мегакриза. Не съм сигурен обаче дали е взета поука, нито дали е направено онова, което би ни извело от нея".

"Цели 50 години след Голямата депресия нямаше значителна криза. Знаем кое свърши работа – доброто регулиране на банките и разумните политики. Стабилната икономика е възможна, но трябва да си нащрек. Да си наясно, че пазарът не винаги е прав. Той трябва не да се контролира, а донякъде да се ограничи", посочи икономистът.

По думите на експерта

почти винаги частният бизнес трябва да заема водеща роля пред държавния апарат.

"Държавата може да прави по-добре определени неща. Изграждането на инфраструктурата, основното образование, здравеопазването – оказва се, че частният сектор не може да се справи с тези системи. Въпреки това аз съм почитащ свободния пазар кейнсианец и вярвам, че ръцете на частния сектор трябва да се развържат за повече неща. Правителството пък трябва да е готово да се бори с рецесиите", коментира Кругман.

"Когато кризата отмине и влезем в период на истинско възстановяване, тогава ще подкрепя строгите фискални ограничения. В крайна сметка все някога трябва да се стигне до това. В Европа, за съжаление, ако си Испания, или донякъде Италия, или със сигурност Гърция, и имаш сериозен фискален проблем, то тогава нямаш много място за лавиране. Икономии не бива да се налагат в Германия или Холандия, европейското ядро трябва да расте. В европейската периферия обаче трябва да има известно въздържание“, посочи лауреатът.

Професор Пол Кругман посети тази седмица за кратко България. Той стана доктор хонорис кауза на УНСС.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • мдааа - 13:12, 18 ноем.

    "Според него валутният борд не е лош вариант за България в момента. Той ви дава възможности за гъвкавост." ... и спрях да чета повече простотиите му.

Напиши коментар

Коментари