понеделник, 18 ноември 2013, 11:03 ч.

Разказ отвътре:

Окупацията на СУ падна трудно, но с мнозинство

BNews.bg

Окупацията на СУ падна трудно, но с мнозинство

Решението да се промени формата на окупацията на Софийския университет е взето трудно, но с голямо мнозинство, защото е надделял здравият разум, обясниха от щаба на Ранобудните студенти.

Решението да се промени формата на окупацията е било взето с голямо мнозинство, но е имало "окупатори", които са държали радикалните действия да се запазят до дупка. Надделял обаче здравият разум, че има закони и че ги грози нулева година.

Това разказаха от щаба на Ранобудните студенти сутринта, след като тоталната блокада на Ректората бе отменена и в момента включва единствено окупиране на Аулата на университета.

Студентката от окупаторския щаб Радина Банова не се съгласи с понятието "вдигане на окупацията". Окупацията не била вдигната всъщност, въпреки че вратите на двора и Ректората бяха отворени.

"Според  мене е некоректно да се каже вдигане на окупацията, понеже вдигане няма тя е просто трансформирана в друга форма - в аулата на университета.", каза студентката от Ранобудните.

Момичето призна, че решението е било постигнато трудно и на Общото събрание част от "окупаторите" са били несъгласни с възобновяването на учебния процес:

"Имаше противници, разбира се. Предпочитаме да прилагаме способите на демокрацията, което означава, че всеки има право да си изрази мнението.

Имаше хора, които твърдяха, че можем да продължим да държим цялата сграда в окупация, но сме запознати и със Закона за висшето образование, и с това, че не е редно по-малко от 15 седмици да се провеждат лекциите.", коментира студентката.

С уговорката, че изразява личното си мнение, Радина смята, че на финала са надделели онези от Ранобудните, които смятат, че университетът трябва да работи и да пуска своите студенти. Тя добави, че с решението да окупират само Аулата, Ранобудните се надявали също така да имат възможност най-сетне да осъществят контакт и с останалите студенти, които досега не са ги подкрепяли, и ако преценят, те да се присъединят.

"Според мен лично надделя здравият разум", добави Радина.

Към 10.30 в окупираната Аула се намираха само около 60 студенти.

Въпреки че окупация на целия Ректорат вече няма, той остана видимо пуст, като в двора, традиционно силно „населен“ в сутрешните часове, се забелязват не повече от 10-ина души, видя BNews.

Предстои на събрание по-късно вечерта "окупаторите" да решат дали в аулата да се допускат медии.

В момента залата е затворена за всички, освен за протестиращите студенти.

На въпрос на BNews дали отново ще има фейсконтрол за определени медии и те няма да бъдат допускани, Ранобудните отговориха, че избирателното „правило“ няма да се променя. И не ставало дума за фейс-, а за морален контрол, разтълкува Радина.

На забележката, че след като Ранобудните изповядват принципите на свободата, то трябва да уважават и свободата на словото, и различните гледни точки на медиите, момичето от щаба на окупаторите призна, че това е така, но:

"Ние сме за свободата, но сме принципно против липсата на морал и медиите, които не сме допуснали, са медиите, които са показвали, че морал им липсва. Решението ни е принципно и предполагам, че сте наясно какво е то и кои медии не са били допускани".

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • МАНГО ФАКУЛТЕТСКИ - 23:30, 18 ноем.

  ЧЕСТИТО ПОРАЖЕНИЕ ! ! ! То не е на студентите като цяло, а за онова малцинство от тях, което прие ролята на подставено лице на задкулисни политически играчи. Сигурно някои от тях са се включили в "мероприятието" от наивен юношески идеализъм. Това, разбира се, ги извинява, и затова мнозинството от хората гледат на тях със снизходителна симпатия. Поражението е за техните кукловоди, които употребиха студентите за користните си политически цели. А пораженията им ще продължават и занапред, защото противниците им са не само вещи политически играчи, но имат на своя страна и огромните маси от обедняващия народ, на когото му е останала само надеждата.

 • Жо - 21:45, 18 ноем.

  Правителството на Орешарски е стабилно и се ползва с необходимото мнозинство народна подкрепа! На Шорош и софийският му кръг, който издигна Мутрата, тази година не му върви - нито попречи на преизбирането на Анжела Меркел, нито успя да свали правителството на Орешарски! Това е третата му неуспешна акция да денационализира източно европейска държава!

 • TT - 21:45, 18 ноем.

  ТЕЗИ "ПРОТЕСТИРАЩИ"СТУДЕНТИ ЩЕ ГИ ПОПИТАМ САМО ТОВА : ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАТЕ СРЕЩУ ОЛИГАРХИЯТА , НАЧЕЛО НА КОЯТО Е ПРЕЗИДЕНТЧЕТО ПЛЕВНЕЛИЕВ, ЗАЩО НЕ ИЗЛЕЗНАХТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТЕ , КОГАТО ЕДИН ГАЛФОН ( БОЙКО БОРИСОВ) ВИ ИЗПРАТИ НА ПОЛЕТО ЗА ДА СТАНЕТЕ ОВЧАРИ??? СМЕШНИ СТЕ , ЖАЛКИ ДУШИЧКИ И АКО ТОВА Е БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ .... ТО ЧИСТОСЪРДЕЧНО СИ ПРИЗНАВАМ ..... ГОРКО НИ!

 • Нико - 21:44, 18 ноем.

  ББ за това не е вясвал 2 месеца в парламента, че протестирщате искали мафията да напусне!

 • 3333 - 21:44, 18 ноем.

  След като разбра, че с протести няма как да падне правителството Бойко ще иска пореден вот на недоверие. Първият вот беше отхвърлен, така ще бъдат отхвърлени и всички други, защото сега България има едно експертно правителство!!!

 • 555 - 21:44, 18 ноем.

  Бъркаш, това го прави Цв.

 • 1212 - 21:43, 18 ноем.

  100 процента е така,но им дава по 50 лв. ,кроасан и мин. вода - като в Районните управления.

 • Жо - 21:42, 18 ноем.

  Аз лично го видях да предвожда протестиращите и да им дава по 30 лева и пица, а дезинформаторите и цяла Европа искат да ни излъжат!!!

 • Нико - 21:42, 18 ноем.

  Борисов наистина е загубил чувството си за преценка! Той още си мисли , че хората търсят зрелище и палячовщина в политиката! В момента българите се нуждаят от гаранции и ясни стъпки за подобряване на мизерията, в която живеят. А единственото, което Боко предлага е сеир, платени протести и словесна помия!!!

 • 555 - 21:41, 18 ноем.

  Парите намаляха,и протестите оредяха!Ха-ха-ха!

Напиши коментар

Коментари