вторник, 19 ноември 2013, 9:33 ч.

В задача по математика

Бежанци сменят роми в учебник

BNews.bg

Бежанци сменят роми в учебник

Бежанци може да сменят ромите в учебник по математика за трети клас. Родители сигнализират за задачата в учебна тетрадка по смятане, където децата трябва да изваждат и събират "българи и роми". От издателство "Просвета" напомнят, че задачата е оценена като толерантна.

Бежанци може да сменят ромите в учебник по математика за трети клас.

Родители сигнализират за расистка задача в учебна тетрадка по смятане, където децата трябва да изваждат и събират "българи и роми".

Условието на задачата гласи: "В квартал "Изгрев" живеят 363 роми, които са с 271 по-малко от българите в този квартал. Колко българи живеят в квартал "Изгрев?".

Има и втори вариант на задачата, в който "ромите" отново са 363, а "българите" - с 27 по-малко, като отново се пита колко "българи" живеят в квартала. Родители коментираха, че комплексът е един от скъпите райони на София и сред жителите му не се забелязват роми.

Те твърдят още, че не може децата да бъдат учени да делят българите и ромите, тъй като всички са български граждани.

Директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски обаче не смята, че има някакъв проблем. Не виждам нищо нередно.

А освен това точно

тази задача е включена по изричното искане на Министерството на образованието и науката по време на Десетилетието на ромското включване,

поясни той.

И допълни, че тогава е имало писмо от ведомството, в което се казвало, че децата от малки трябва да се учат на толерантност, това означавало да започнат да разбират, че има различни етноси, с които живеят заедно. За да станело това, в учебниците трябвало да започнат да се споменават и други етноси, освен българския.

"Това е нормално", каза още издателят, който уточни, че

задачата е оценена като толерантна.

Кицевски добави, че не трябва тези неща да се крият от

децата, сега например щели да научат за бежанците и дори можело да се включат в учебните помагала задачи със сирийци.

Авторите на учебната тетрадка са Ангелина Манова, Рени Рангелова и Юлияна Гарчева.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари