вторник, 19 ноември 2013, 10:58 ч.

Облекчение

Ще връщат данъка върху най-ниските заплати

BNews.bg

Ще връщат данъка върху най-ниските заплати

Хората с минимални работни заплати ще получават обратно данъка върху дохода си. Това обяви премиерът Пламен Орешарски.

Хората с минимални работни заплати ще получават обратно данъка върху дохода си.

Това обяви премиерът Пламен Орешарски в началото на дискусия в парламента, посветена на бедността. Това е схема за данъчно облекчение на най-ниските доходи, предложена от КНСБ. Преди два дни шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев обяви, че най-вероятно предложението ще бъде прието между първо и второ четене на бюджета, а днес го потвърди.

До решението се е стигнало, в крайна сметка, след консултации между икономическите екипи на партиите в правителството, както и на синдикатите.

Предложението предвижда възстановяване на платения данък върху минималната работна заплата. За да не се променят параметрите на бюджета за догодина, 12-те вноски удържан данък върху доходите за догодина

ще бъде върнат еднократно на хората с най-ниски заплати в началото на 2015 година.

За да получат обратно данъка си, обаче, хората с минимална заплата ще трябва да подават данъчна декларация, за да докажат, че нямат други доходи.

Така бюджетът за догодина няма да се коригира. Орешарски даде да се разбере, че ще мисли за опростяване на данъчните декларации, за да могат и новите задължени да деклариират доходите, да се справят с тях.

Сред целите е увеличаване на разполагаемия доход на работещите на минимална работна заплата.

Това ще засяга и хората, които работят за по-кратък работен ден. Според премиера облекчението ще засегне около 200 000 българи. По-късно социалният министър Хасан Адемов уточни, че от схемата ще се възползват почти 500 000 души. По думите му

200 000 са тези, които получават 340 лв., но има и хора, които получават до 340 лв.

като такива, които работят на половин работен ден, четири часа и др., които също ще могат да си получат обратно данъка върху дохода.

Наблюдава се една устойчивост и задълбочаване на бедността и няма тенденция към намаляване. Това констатира председателят на парламента Михаил Миков в началото на дискусията.

Бедността е тема №1 и ще продължи да бъде и следващата година,

каза още той. Според него това е проблем и на икономическото развитие.

Миков нарече бедността "рожба на прехода" у нас, която го съпътства и отразява грешките му. Той беше категоричен, че през последните 4 години бедността се е увеличила. 42 Народно събрание наследи застой в развитието на социалната държава, каза шефът на парламента.

Призвани сме да търсим реабилитация на социалната държава, каза той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Шимон Дянкоф - 14:09, 21 ноем.

    Ами ако човекът почине? Няма връщане на данъка и май това е целта на заняието... ;)

  • Боце - 16:00, 19 ноем.

    Този финансов министър е някаква злощастна кръстоска между Худини и Д.Копърфийлд.При тази съсипана и срината икономика за да даде-трябва да вземе.Нека каже от къде.Всичко друго са глупости и популизъм, който т.нар."червени"най-го умеят ..Незабавно определяне датата на предсрочни избори,за да се предотврати окончателното унищожаване на Бг от червените буржоа и олигархичните кръгове -кукловоди !

Напиши коментар

Коментари