вторник, 19 ноември 2013, 11:44 ч.

Уникален скандал

Студенти скочиха: Защо и как Джеймс Пардю проби окупацията?

BNews.bg

Студенти скочиха: Защо и как Джеймс Пардю проби окупацията?

Студенти искат да се установи защо и как бившият американски посланик Джеймс Пардю е допуснат в Ректората при т.нар. абсолютна окупация? Според тях това е уникален скандал, който трябва да се изясни. Припомняме, че BNews засече 40-минутна визита на US-дипломата в окупирания СУ на 11 ноември, когато блокаторите не пускаха ни студенти и преподаватели, ни хората от администрацията на ВУЗ-а.

Студенти настояха ръководството на СУ „Св. Климент Охридски“ да провери защо и с каква цел един чужд дипломат - бившият американски посланик Джеймс Пардю, е бил пуснат да влезе в Ректората при наличието на т.нар. абсолютна окупация?

Припомняме, фотообективът на BNews щракна Пардю на излизане от сградата,

като за него железните врати на университета се отвориха специално в ден 11.11., в който в окупирания СУ не се пускаха преподаватели, служители от администрацията и студенти.

Според младежите това е уникален скандал, който трябва да бъде изяснен.

Група студенти, които не са част от "ранобудните", всъщност дойдоха на пресконференцията на ректорското ръководство и връчиха на ректора проф. Иван Илчев подписка,

събрала подписите на 700 преподаватели и студенти, които са против окупацията.

Няма да допуснем Софийският университет да се превърне в бойно поле с кръв и зрелища,

побърза да увери проф. Илчев.

Той коментира, че събитията през изтеклите седмици са показали ясно, че не малко студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ имат будно гражданско чувство: „Доказаха, че се чувстват зле в тази политическа обстановка, както между другото мисля, че с е чувстваме след всички“.

Ректорът припомни, че Академическият съвет на СУ подкрепи мотивите на студентите, предприели акцията, но не одобри начина, по който тя се провеждаше.

Позицията продължава да бъде такава и сега.

Не трябва да не затруднява допълнително дейността на университета, заяви ректорът и коментира, че протестите трябва да се правят навън.

За свалянето на окупацията Илчев научил от СМС, изпратен му от студентите.

Той вмъкна и че това Общо събрание на т.на. окупатори не е легитимно, тъй като в него участват този, който има настроение да участва. Ако е решил да иде да се прибере вкъщи и да се изкъпе, например, няма да участва.

Според него обаче е нелепо да говорим, че някой окупира собствената си сграда. „Това е акция на студентите, все едно е да казвам, че все едно аз окупирам собствената си къща“, заяви още проф. Иван Илчев.

Окупацията на Ректората продължава вече 27 дни. Първоначално окупирана беше 272 аудитория, а от вчера сутрин вече е частична и „ранобудните студенти“ се преместиха в Аулата. Студентите продължават да държат контрола върху Ректората след 21 часа вечер, когато приключва лекциите. През деня и преподаватели, и студенти, и администрация спокойно мога да влизат.

По думите на Илчев, ефект от акцията има, доколкото обществото е видяло, че има активни групи в обществото, които не приемат начина на политическия живот.

Проф. Илчев призна, че според него е имало външна, макар и негласна, намеса на безскрупулни политици, които са се опитали да ги яхнат. Той обаче отказа да посочи имена.

Ректорът отрече да има влияние на Иво Прокопиев и обясни, че той не е член на настоятелството на университета, тъй като мандатът на това настоятелство е изтекъл през септември м.г.

Илчев не бил виждал Прокопиев от 3 г.: „Преди това съм го виждал 3 пъти, той беше кандидатура на образователното министерство“.

Заради малцинството "окупатори" сега всички студенти ще отучват общо 16 дни, за да наваксат загубеното време от Ранобудните. 

В 9 от дните ще се учи в събота - през ноември, декември и януари.

За да наваксат, на студентите ще бъдат взети и 4 дни от Коледната ваканция.

3 дни за допълнително учене ще бъдат осигурени от зимната сесия и така вторият семестър ще започне навреме на 24 февуари.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • VICTORIA - 10:17, 20 ноем.

  И какво прави бившия дипломат в СУ и в България?! По каква "неотложна" работа е тук. И получиха ли освен съвети и пликче, моралните бойци?!

 • анти - 18:57, 19 ноем.

  Тук явно се изявяват комунистически отрепки с мненията си /опа, не били мнения, а опорни точки/. Ей, нещастни душици, радвайте се че студентите реагират срещу крадливата комунистическа мафия! Утре надявам се всички които поддържат това правителство , да му оберат плодовете - глад, бой,...и прочие. Специално за Отвратен - тебе ще те намеря, и аз ще ти зашия два шамара....може и повече...и забележи, с кеф. муахахахахахахаахххахах

 • Мунчо - 18:28, 19 ноем.

  Пардю е известен политически ментор на госпожа Кунева-Пръмова,ведно с известен "шоумен" и "шоуто му"..Последната е основен фактор в измисления "Реформаторски блок"."Демократичните окупатори" ежевечерно се лансират в "шоуто" на "шоумена".Пардю е на визита(инструктаж) при окупаторите.Две плюс две четири ли е?

 • Диктатурата не разрешава срещи ! - 17:50, 19 ноем.

  Какво нередно виждат хората на дтругаря Дмитриевич в това, че ранобудните студенти са пуснали един добронамерен към тях човек, за да разговаря с тях ?

 • W W W . O R I G I N A L N I . BE --- НАЦИОНАЛНИ ОТБОРИ ЕКИППИ E - 17:08, 19 ноем.

  W W W . O R I G I N A L N I . BE --- НАЦИОНАЛНИ ОТБОРИ ЕКИППИ ENGLAND - GERMANY ОТ 34.99лв - 2013/14

 • анализатор - 16:47, 19 ноем.

  Нямаше да има нужда от яростни коментари, ако Съсела и Мазния се бяха сетили и бяха пратили при студентите-окупатори съответно украинския и турския посланици. Нали в последно време копират и повтарят действията на Боко? А Гоце можеше да прати руския такъв...

 • Мариан - 15:36, 19 ноем.

  И какво постигнаха окупаторите? Какво постигнаха, че не разбрах? Ако някой знае да ми каже.

 • Гюро Михайлов - 14:20, 19 ноем.

  Мислех си, че една от разликите между предишното и сегашното правителство, която аз усещам върху себе си се състои в това, че преди виждах патрулки по улиците и с това се чувствах сигурен и пазен по някакъв начин. Вървях и се прибирах спокоен. Сега цялата полиция е насочена да пази парламента и депутатите. Но реално, всичко това се дължи на гаменщината на бившите, които искат да ескалират напрежението и да ни накарат да мислят, че при тях сме се чувствали по- сигурно…. Тооооолкова сте прозрачни и опасни за обществото, господа сикаджии…. По време на управлението на ГЕРБ, МВР имитираше борба с престъпността!!!

 • ОТВРАТЕН - 14:05, 19 ноем.

  Не чувахте ли как на страхотен диалект мяучеха по телевизията рано начуканите бозави шаячета, тези недоклатени наркоманизирани селски бардучета, окупирали светилището на Христо и Евлоги Георгиеви. Как не се намериха 20 нормални студента, да им зашият по един шамар, и да ги пратят при Красо Хелзингския- да се жалват от сексуална дискриминация. Ало, пейзанчета, ако ви се демонстрира- ето я Борисовата градина, там демонстрирайте- тъкмо ще сте близко до родовия ви натюрел!

 • фори - 14:00, 19 ноем.

  Пардю е отменил окупацията. Това е повече от ясно. Посъветвал ги е туй-онуй, щото се видя че няма да предизвикат оставка. А и не получиха очакваната огромна поддръжка, дори от своите колеги.

Напиши коментар

Коментари