сряда, 20 ноември 2013, 7:13 ч.

Много опасно

Външно предупреди: Внимавайте в Египет!

BNews.bg

Външно предупреди: Внимавайте в Египет!

Министерство на външните работи предупреди българите да пътуват до определени провинции на Египет само при крайна необходимост. Причината е изключително високата степен на риска заради безредиците в страната.

Обстановката в Египет остава напрегната, поради което пътуванията до определени провинции следва да се осъществяват единствено при крайна необходимост.

Предупреждението идва от Министерство на външните работи, откъдето уточняват, че става дума за района на Северен Синай и градовете по продължението на Суецкия Канал, което важи в особена степен за град Исмаилия.

„Алармата“ идва след последните сблъсъци в страната. Вчера конна полиция и въоръжени бронирани автомобили атакуваха площад „Тахрир” в Кайро, за да разпръснат протестиращи, които хвърляха камъни.

При акцията бяха използвани сълзотворен газ и гумени куршуми. Според данните най-малко 16 души са ранени, някои от тях с огнестрелни рани.

Не е препоръчително да се пътува и по долината на река Нил от Кайро до Кена, в частност - в провинциите Асют, Миния и Сохаг, както и югозападната част на страната, в района на границата на Египет със Судан и Либия.

Във връзка с отмяната на извънредното положение и комендантския час в Египет, от

Външно отменят препоръките, ограничаващи движението по Средиземноморското крайбрежие

(без Северен Синай), до оазисите Сиуа, Бахария и Дахла, както и до Луксор (по пътя Айн Сокна-Хургада-Сафага-Кена край Червено море) и Асуан.

Поради изключително високата степен на риска, не следва да бъдат предприемани пътувания от Египет до Газа

– възможностите на българското посолство в Кайро за оказване на съдействие за излизане от Газа и влизане обратно на египетска територия са ограничени, подчертаха още от министерството.

Оттам препоръчват и преди пътуване до Египет да бъде наравена предварителна регистрация в посолството ни в Кайро, съдържаща информация за планирания престой, както следва: имена на пътуващия, точно местоположение, срок на престоя, телефон и електронна поща за контакт. Регистрацията може да бъде извършена по телефона или чрез електронната поща на посолството.

Сред другите препоръки е да се носят постоянно документи за самоличност, да се отчита вероятността от протести и други масови прояви, като се избягват местата, където се провеждат такива.

Пътуванията с автобус от Кайро и Хургада до Луксор, както и от Луксор до Асуан, следва да бъдат предприемани само в състава на специални конвои

и при изпълнение на предписанията на туристическата полиция за сигурност при придвижването; да не се фотографират под какъвто и да било предлог публични прояви, събития или обекти, касаещи сигурността.

За контакт с посолството на Република България в Кайро:
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991
Работно време: нд - чт, 08.30 - 14.30 ч.
E-mail: Embassy.Cairo@mfa.bg

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари