четвъртък, 21 ноември 2013, 8:36 ч.

Бързи пари

МЗХ плаща по 10+ млн. на ден по проекти

BNews.bg

МЗХ плаща по 10+ млн. на ден по проекти

По 10 млн. и повече се изплащат на ден от Министерството на земеделието и храните по нереализирани проекти в опит да се усвоят максимално много от договорените средства по програмата за развитие на селските райони.

По 10 млн., дори и повече, се наливат ежедневно в българското земеделие.

Причината за това е интензивната работа на Министерството на земеделието и храните да бъдат усвоени максимално много средства по програмата за развитие на селските райони. Това призна зам.-шефът на ведомството Явор Гечев в „Гореща точка“ по TV7.

По думите му няма опасност пари да получат некачествени проекти, тъй като всичко необходимо вече е обработено. Той призова още всички земеделци с готови документи, да ги анексират и внесат, за да си получат парите максимално бързо.

„Държавният фонд Земеделие“ има готовност да направи тези плащания в момента“, отсече Гечев.

Огромната част от средствата все пак ще бъдат платени, обеща той.

„Не искам да говоря за загуби. Няма държава в Европа, която да няма отчисление на средства. Нашата амбиция е всеки лев да влезе в държавата, в този момент обаче никой няма да се сърди, ако не усвоим всички пари“, заяви още Гечев.

Изначално програмата е програмирана лошо. В момента правим и невъзможни неща, за да минимизираме риска, правят се много интензивни плащания, разказа още зам. министърът.

Той призна, че онова, което му липсва в момента, са поуките от дебат.

По всички тези програми, ако не ги заложим и като процедури, и като възможности за плащане, драмите ще се повтарят всяка година до 2020, каза Гечев, но уточни, че се работи за изчистване на модела.

Тръгваме на електронна база – събираме всички регистри на едно място,

очерта Гечев и обясни, че това би означавало най-малкото, че ДФЗ вече няма да прибира 1/3 от документите и процедурите силно ще се ускорят.

Към 31 декември трябва да разплатим по Програмата за развитие на селските райони 278 милиона евро, част от тях вече са разплатени, обясни във вторник Явор Гечев. От началото на декември месец трябва да започнат плащания по агроекологичните мерки, като общо трябва да бъдат платени 148 милиона евро.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари