четвъртък, 21 ноември 2013, 11:01 ч.

Разлики в кодовете

Евронорма оскъпява апартаментите с 50%!

BNews.bg

Евронорма оскъпява апартаментите с 50%!

Един апартамент, който сега струва 100 000 лева ще поскъпне до 130 000 - 150 000 лева след въвеждане на европейската система за проектиране. За това алармираха пред медиите преподаватели от ВИАС. Простичко казано, това ще означава много бетон и желязо.

Един апартамент, който сега струва 100 000 лева, ще поскъпне до 130 - 150 хиляди лева

след въвеждане на европейската система за проектиране на строителните конструкции, алармираха пред медиите преподаватели от ВИАС. 

Не сме против европейските норми, но преждевременното им въвеждане не е в наш интерес. Добре е да действат успоредно още 5-10 г. двата вида норми, докато се уеднаквят критериите", каза доц. Й. Пенев, участвал в изграждането на конструкцията на хотел Хилтън по европейските норми. 

Той си припомни как бетонът едва влизал между железата - толкова голямо било количеството му според европейските норми. Според доц. Пенев инженерите са абсолютно неподготвени за еврокодовете.

Ако те бъдат въведени от 1 янаури 2014 г., ще бъдем като ослепените Самуилови войници -

ще има по един специалист с едно око на 100 други", сравни той. Затова експертите предлагат решение на въпроса. „Предлагаме към наредбата, която влиза от януари 2014 г. да има нов параграф, според който еврокодовете да са задължителни за строежи, финансирани с европейски средства", каза доц. К. Проданов.

Това по думите му ще даде глътка въздух за средните и дребни инвеститори, иначе строителството ще спре след Нова година.

Инженерите предлагат при реконтрукции и саниране да се прилагат българските национални норми. В противен случай ще трябва да се събарят старите сгради, а освен това има опасност България да загуби пари по европейски програми за енергийна ефективност.

Бетоновите центрове в България няма да покрият еврокода и 80% от тях няма да могат да дават такъв бетон,

предупреждават експертите. Евронормите ще изхвърлят от употреба и руската и украинска стомана, което ще оскъпи с 15-20% стоманените конструкции.

В сряда експертите са внесли предложенията си при премиера Пламен Орешарски. Според тях има време за реакция и корекции на наредбата.  

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • мфбровн - 12:06, 03 дек.

  УАСГ, момиче, момиченцее

 • .!. - 23:01, 21 ноем.

  Да сте се научили бе ....... А който продава некачествен бетон да фалира. Все тарикатлъци са в главите ....

 • 123 - 21:07, 21 ноем.

  Мустака явно яко е инвестирал в стари бетонни центрове.

 • ?!. - 20:05, 21 ноем.

  Chudya se Yonko Penev zashto li oshte poluchava pravo da se izhrachva v publichnoto prostranstvo ??

 • До Даниела Стефанова - 13:40, 21 ноем.

  ВИАС, мойто момиче, вече е УАСГ.

 • Трободъбъл - 13:33, 21 ноем.

  Бнюз, надминавате дори Уикенд в простотиите си. Целта е да се настройваме срещу ЕС, нали?

 • Дочо барабата - 11:30, 21 ноем.

  Йонко Пенев е изкукуригал, това обаче не е новина. Че няма да поскъпнат с 50% жилищата, в обозримо бъдеще, е ясно. Че задължително трябва да въведем евронормите, също е ясно. Проблемът е друг: по-старите проектанти не искат да се учат и да харчат пари за лицензиран софтуер, без който въвеждането на Еврокодовете в проектирането няма как да стане. Затова и искат отлагане, успоредност и прочие ... Искаме да сме европейци, обаче нещо не искаме да спазваме правилата! Така, че да постъпим като онази женица, дето събирала дърва без разрешение в гората и като я хванал горския си рекла: "Тоя ... мен чака..."

Напиши коментар

Коментари