понеделник, 25 ноември 2013, 10:33 ч.

Думата на народа

Цари Мали град - новото чудо на България

BNews.bg

Цари Мали град - новото чудо на България

Крепостта Цари Мали град е новото чудо на България, решиха хората, които дадоха 64,59% от гласовете си за старината. Церемонията по обявяването на победителя в кампанията беше излъчвана пряко по TV7.

Самоковското село Белчин до вчера беше известно с минералните си води. Но от неделя вечер цяла България ще говори за уникалния исторически комплекс Цари Мали град- реставрирана крепост от IV-V в. и църква от ХVII в.

Цари Мали град стана чудо номер едно на България за 2013 г. и събра 64, 59% от гласовете в класацията.

На второ място сред бг чудесата се нареди Златото на гетите, за което гласуваха 17, 94 %. Трети са подредени мощите на Св. Йоан Кръстител - с 17, 47 %.

Всеки от обектите беше "защитаван" от известни историци и археолози. Тимът зад Цари Мали град беше оглавяван от зам.-кмета на Столичната община Тодор Чобанов.

Откривателката на златото на гетите проф. Диана Гергова се опита да убеди цяла България, че именно то заслужава да спечели. Очаквано, проф Божидар Димитров подкрепи световната слава на мощите на св. Йоан Кръстител, открити в родния му Созопол.

Цари Мали Град беше фаворит на българите и във втория тур от националния електронен вот за Чудесата на България, който приключи в нощта на 28 октомври.

Кампанията "Новите чудеса на България" се организира от в. "Стандарт" за трети път. В надпреварата тази година участваха обекти, разкрити след 2000 г. Едно от условията беше те да са се превърнали в притегателни за туристите места. Резултатите бяха обявени от главния редактор на вестника Славка Бозукова. Тя подчерта, че това е един референдум, в който са участвали 1 милион българи.

Организаторите призоваха държавата да инвестира в класираните до 10-то място исторически обекти, които привличат милиони туристи.

Културно-историческият комплекс при Мали Град в село Белчин бе официално открит с тържествен водосвет от знеполския епископ Йоан на 28 юни тази година.

Изграждането на крепостта Цари Мали град е започнало още по време на управлението на император Валент (364 - 378 г.)

Мястото е избрано преднамерено и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. Възникналото селище е свързано с минералните извори в подножието, рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя.

Комплексът започва работа с посетители на 20 юли, със серия от зрелищни възстановки на древни битки, концерти и забавления за деца.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ааа - 20:09, 06 дек.

    не е пародия, нито подигравка, цялото самоковско поле е опасано с такива укрепления! колкото до хотелите.....

  • шменти капели - 11:15, 25 ноем.

    Пародия и подигравка с историята. Една измислица построена с европейски пари с цел да води клиенти в хотелите на Георги Първанов и Симеон Пашов в с.Белчин.Защо поне един археолог или историк не намери достатъчно доблест и уважение към професията си и не каза истината. След като това е чудото на България значи е чудо че въобще сме живи,след като хората с пари и власт са дотолкова нагли ,че манипулират историята по този безобразен начин.

Напиши коментар

Коментари