понеделник, 25 ноември 2013, 12:56 ч.

МВР се засили

Чистят София от всякакви патрули

BNews.bg

Чистят София от всякакви патрули

Главният прокурор и шефовете на ДАНС са набелязали конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на формирования за „самоотбрана”, „самозащита”, „гражданско патрулиране”.

Край на граждански, цигански и всякакви патрули.

Няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци.

Това стана ясно след среща между главния прокурор и шефовете на МВР и ДАНС.

Тримата обсъдили информацията за „гражданските патрули на Боян Расате, които са инициирани на базата на законната самоотбрана и имат за цел идентифициране и уведомяване за съмнителни лица. Твърди се, че патрулирането е съгласувано със СДВР“.

Дни след като беше оповестено сформирането на патрулите на Расате, неправителствената организация „Национален център за развитие на ромите в България”, водена от Петко Асенов, създадоха контрапункт на гражданските патрули.

Сотир Цацаров, Владимир Писанчев и Цветлин Йовчев са анализирали и последните данни за разследванията на посегателства

срещу български граждани от пребиваващи в страната чужденци,  както и за посегателства срещу чужденци, извършени по расови и ксенофобски подбуди. 

Председателят на ДАНС е представил и допълнителна информация в областта на националната сигурност, относно действия на лица и организации, осъществявани в нарушение на Конституцията и законите и свързани с проповядване и подбуждане към насилие и омраза, основани на раса, народност, религия или етническа принадлежност.

Организирането на т.нар. „граждански патрули” не е съгласувано по никакъв начин с полицейски органи.

Не отговарят на истината и твърденията, че Националният център за развитие на ромите в България е обсъждал създаването на организация за отбрана и с представители на прокуратурата и полицията, уточняват от прокуратурата в съобщение до медиите.

Оказа се, че Петко Асенов действително се е срещал със заместник – главния прокурор Ася Петрова, но на тема „Превенция на посегателствата срещу влакове, извършвани от роми”, след като такива срещи са били проведени с ръководствата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на БДЖ.

Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС са набелязали

конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за „самоотбрана”, „самозащита”, „гражданско патрулиране” и т. н.

По искане на главния прокурор, в определени зони от центъра на столицата полицейското присъствие ще бъде засилено, като полицейските служители ще упражняват правомощията си по закона за МВР без никакви компромиси.

Вътрешният министър Йовчев пък е разпоредил създаването на необходимата организация на работа на столичната полиция в тази насока. 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Raindrop - 14:27, 29 ноем.

  Добре, нека ги разчистят, но да ги заменят с редовни полицейски патрули, които да изпълняват съвестно задълженията си. А не да му обясняват, че нямало какво да направят. Полицията много добре знае къде се събират големи групи нелегални емигранти. Знае много добре и, че тези хора нямат лични документи. И ги подминават, защото не им се занимава. А при една истинска проверка имат всички основания да ги задържат. Само че им е по-удобно да се правят, че не ги виждат. И докато полицията си затваря очите, все повече софиянци, които могат да си го позволят ще избягват тези райони. Това ще ги прави все по-комфортни за нелегалните емигранти, и все по-опасни за онези българи, които щат-нещат се налага да се озоват там. Поздравления и на прокуратурата, и на управляващите. След като отказвате да ни защитавате, решихте да ни забраните и самозащитата!

 • Ahil - 20:57, 25 ноем.

  KakВи патрули,какви помияри?Всеки, може да си патрулира ,или следии и пр,квото ще да си прави единственно и само в неговата частна собственост!Що се отнася до обществената зона има някакъв ред,някакви закони с които искаме и претендираме да сме европейци,другото е съд,протести ,или линч!

 • Dimo - 20:21, 25 ноем.

  Тези патрули трябва да ги има във всички градове!На кого пречат?!

 • ОКОТО - 16:27, 25 ноем.

  ТАЯ ТЕМА ЗА ЧЕРВЕНИТЕ ДРАСКАЧИ НЕ Е ИНТЕРЕСНАААААА :) НЕМА ГО ГюРО, ЧИЧИ , ВИКИ И ЦЯЛАТА СВОЛОЧ!

 • 1 - 16:02, 25 ноем.

  ХАЙДЕ БЕ, ЩО НЕ РЪКОПЛЯСКАТЕ СЕГА НА КОМУНО-ДЕПЕСАРСКОТО УПРАВЛЕНИЕ!!! НАЛИ МНОГ ОБЯХТЕ СРЕЩУ БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ БЕ, ТИКВОЧИ, НАЛИ УЖ НАПРАВИЛИ ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВАТА????? СЕГА НАИСТИНА Е ПОЛИЦЕЙСКА, НО ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, А НАТЕЗИ ОТРЕПКИ, СТОВАРВАНИ ОТ ТУРЦИЯ С КАМИОНИ, ИМ БЛИЖЕТЕ Т.ОПКИТЕ И СПИТЕ! МАМА ВИ ЧЕРВЕНО-ТУРСКА ДЕБА!!!!!!!!!!!

 • кирил - 15:00, 25 ноем.

  Тия хора хем не се справят с първобитната измет с която наводниха София,хем са курназ.Всичко го стоварват на нашите глави,а искат и даже да не се защитаваме.Боклуци

 • РАЗУМ - 14:48, 25 ноем.

  Актуалната действителност в страната повелява, институциите в спешен ред да анали-зират десетилетната ПОЛОЖИТЕЛНА (партньорска и/или неатагонистична) общественно-политическа практика в съжителството между обединенията (партийните и други) на бг гражданите, с близки и/или различни възрастови, образователни, икономически, профе-сионални, етно-културни, религиозни и т.н. интереси… И въз основа на този анализ, спешно да се създаде нормативна база за регламентиране на "допустимите” норми на ксенофилия и ксенофобия в агресивното медиино политикан-стване (що ли се сетих за яловата СЕМка на Бойко) на бг. "свободните" интлектуалци, журналисти и други алабалисти ангажирани с КОНЮКТУРНО опозиционно говорене или с АКТУАЛНО ПАРТИЙНО ИНЖЕНЕРСТВО на терена на бг. националните медии!

 • шефа - 14:22, 25 ноем.

  До продажните боклуци които искат да спрат Патрулите.Другари корумпирани и некадърни идиоти,вашите жени и деца се возят в сл.автомобили с охрана,а по нашите се подсвирква,закача,даже ги колят като например Вики.Вие нещастници ходили ли сте някога по центъра и кварталите където е настанена тази измет за да видите как се освобождават помещения ,как се напуска работа и как хората ги е страх да излязат по улицата на пазар за да не срещнат уроди като тези от снимката.Само комуниста и феса може да е по продажен и мръсен от арабина.

Напиши коментар

Коментари