понеделник, 25 ноември 2013, 14:25 ч.

Компанията: Правим проучвания

Скандал! Строят незаконно „Южен поток“

BNews.bg

Скандал! Строят незаконно „Южен поток“

На плажа „Паша дере“ във Варна вече са закарани машините и строителството е започнало, алармираха притеснени варненци. По-късно от компанията "Южен поток транспорт" отрекоха да се строи и поясниха, че се извършват само проучвания за микротунелите под плажа, които ще продължат до началото на декември.

Без разрешително, без одобрен подробен устройствен план, без да е минало обсъждане и без разрешение от Министерството на околната среда и водите, на плажа „Паша дере“ във Варна

вече са закарани машини и тече подготовката за строеж на Газопровод "Южен поток".

Това се казва в съобщение на граждани до BPost.bg. Те уточняват, че не знаят дали има подписан договор, но започва строеж без за това да има окончателно разрешение от Министерството на околната среда и водите за излизане на газопровод на брега.

„Няма още решение и одобрение на тази най-съществена част от проекта. Още не се провело задължителното обсъждане по закон за това във Варна.

Няма как и това да са машини за обследване и сондиране, защото докладът по ОВОС на морската част вече е готов и предстои да бъде обсъден и разгледан на 19 декември от 16 часа

в Археологическия музей. Грубо се нарушава собственото ни законодателство, за да угодим на чужди корпоративни интереси. Това означава, че нашите управници най-нагло показват законите, че цялото обсъждане на проблемите около този проект е проформа. Ние сме меко казано шокирани, ние сме разгневени.

Държавата си затваря очите , че вече започва строеж във Варна, при положение, че сама още не си е приключила всички законови процедури по този проект“, се казва в гневно писмо на протестиращите срещу строежа.

Миналата седмица проектната компания „Южен поток България“ отмени процедурата за избор на фирма, която да проектира българското трасе на газопровода.

Търсенето на изпълнител на поръчката за 3.5 млрд. евро бе обявено на 31 октомври, когато председателят на "Газпром" Алексей Милер пристигна в София и след разговори с премиера Пламен Орешарски и двамата дадоха формален старт на "Южен поток" в България с "първа заварка" във Врачанско.

Тогава бе съобщено, че плажът Паша дере, през който трябва да мине морското трасе на газопровода, няма да бъде разкопаван.

Четирите тръби на съоръжението ще бъдат положени на 20 метра дълбочина в специално прокарани по алтернативен метод тунели, предвижда оценката за въздействието на проекта върху околната среда, обявена от компанията "Южен поток Транспорт".

Екологичната оценка на българския участък от морското трасе ще бъде публично обсъдена на 19 декември във Варна и на 20 декември в село Приселци. До края на декември 2013 г. ще бъдат събирани мнения и възражения по оценката, преди да я внесе за окончателно одобрение от Министерството на околната среда и водите.

По повод публикацията от компанията "Южен поток транспорт“ заявиха, все още не са започнали строителни дейности на плажа Паша дере.

Процесът по ОВОС за проекта е все още в ход и строителството няма да стартира преди да са издадени всички разрешителни, успокояват оттам.

В момента се правят проучвания на брега и в морето като част от подготовката на инженерния проект на инвестиционното предложение. Това са геотехнически проучвания за анализиране на почвата и нейните инженерно-геоложки свойства, за да се събере по-подробна информация за 4-те микротунела, които ще минават под плажа, уточняват от "Южен поток транспорт".

Оттам съобщават, че проучванията ще продължат до началото на декември. Това са стандартни проучвания, не са строителни дейности и не са част от ОВОС, се посочва още в позицията на компанията.

Тези проучвания трябва да бъдат проведени преди началото на строителството, като част от редицата изисквания, свързани с процеса за разрешение за строеж.

Правят микротунели, за да не строят на самия плаж

Проучванията са и заради микротунелите, които ще се изградят. Те ще са с малък диаметър и на 20 метра под плажа, а в тях ще се инсталират тръбопроводите.

Този метод е по-скъп от традиционното разполагане на тръбите в изкопи, но е предпочетено, за да бъдат инсталирани на по-голяма дълбочина и да няма да има никакви строителни работи на самия плаж, твърдят от "Южен поток транспорт".

BPost.bg

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • о боже - 16:13, 29 ноем.

  абе вие въобще поинтересували ли сте се относно технология планове и т.н или просто дай да си пишем нещо. тръбите даже няма да ги видите по,над или отстрани на плажа. те са подземни и това с нищо никого не бърка

 • пак много компетентни мнения - 16:09, 29 ноем.

  дано почне по скоро че без такива проекти още дълго време ще слугуваме и постиламе на чужденците

 • Въх майко! - 16:57, 28 ноем.

  Абе хора бива ли такова нещо? Това са защитени райони! Как така никой не видя това и не каза че не е разрешено строитлството, пък камо ли газопровод да прокарват! Другото което е че това беше едно от малкото красиви места край Варна. Въпросът е че на софиянци мислят само как да си приберат парите и въобще не им пука дали на останалите ще са им приятни последствията. А пък къде остана кмета да каже, че тези райони са защитени да спре цялата тази работа. От компанията която строи газопровода са си направили сметката да им излезе по-евтино и да го прекарат през плажа. Да ама не може! Прекарайте си го от някъде другаде. А пък и кой идиот е решил, че газопроводът трябва да минава точно през най-земетръсния район в оклността, Провадия.

 • ядосан - 19:50, 26 ноем.

  ееее точно на този плаж ли :( най-готиният и чист плаж около Варна /+без да има много хора на плажа/, на който съм ходил през последните 12 години !

 • Дудуков - 22:03, 25 ноем.

  А къде е борецът за истината- Бареков, или той така е обзет от маниакалната си обвързаност към Бойко и семейството му, че няма време да се занимава с такива дребни проблемчета, като нарушаването на законите от действащото правителство?!

 • 1 - 15:56, 25 ноем.

  "..Грубо се нарушава собственото ни законодателство, за да угодим на чужди корпоративни интереси. Това означава, че нашите управници най-нагло показват законите....." - Е ВИЕ КАКВО СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ПРАВЯТ КОМУНЕТАТА ЗАЕДНО С ТУРЦИТЕ ОТ МЕСЕЦ МАЙ НАСАМ??????!!!! ТЕ НАРУШИХА ИЗБОРНИЯ ЗАКОН И КОНСТИТУЦИЯТА, ТА СЕГА ЩЕ ВИ ПИТАТ ДАЛИ ДА ГУШНАТ ЕДНИ МИЛИАРДИ ИЛИ НЕ....АМА ДРУГО СИ Е ДА СЕ ГЛЕДА ПОД ПОЛАТА НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА, НАЛИ - ДА СЕ РАЗСЕЙВАТ ХОРАТА С Б-Ю-РЕКОВИТЕ ПРОСТОТИИ...ПРОСТИ ЗАДНИЦИ.

 • Р.Раинов - 15:31, 25 ноем.

  До колкото виждам, това е сонда!С нея се проучва терена, а не се строи! Какъв е проблема? Хубаво е тези "граждани" да се позаинтересуват повече!

 • Боже ! - 14:56, 25 ноем.

  Тези коли ми приличат на военни . Тези ще хапнат и пийнат и хайде по домовете.

 • ОТ ДУМА НА ДУМА ДО "ЮЖЕН ПОТОК" - 14:51, 25 ноем.

  Ако се замислим за началото на тази антиикономическа партизанщина, ще стигнем до репликата: "Не сакам трена да минава до наше село оти ще плаши кокошките и они нема да ми снасат яйца!"

Напиши коментар

Коментари