понеделник, 25 ноември 2013, 14:55 ч.

За монопол

Одрусаха "Енерго-про" с 1 млн. глоба

BNews.bg

Одрусаха "Енерго-про" с 1 млн. глоба

Комисията за защита на конкуренцията глоби с 1 034 755 лв. "Енерго-про Мрежи" АД за злоупотреба с господстващо положение. Решението на антимонополния регулатор е от 20 ноември и днес е качено на сайта му.

Комисията за защита на конкуренцията глоби с 1 034 755 лв. "Енерго-про Мрежи" АД за злоупотреба с господстващо положение.

Решението на антимонополния регулатор е от 20 ноември и днес е качено на сайта му.

Проверка на комисията е установила, че ЕРП-то е злоупотребило с господстващото си положение на пазара на разпределение на електрическа енергия, като е управлявало непропорционално производствените мощности, присъединени към мрежата.

КЗК изисква компания да присъединява производствени мощности по критерии, които гарантират равнопоставеност между различните производители. Мярката предвижда още дружеството да се съобразява с ограниченията, наложени от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като ги прилага пропорционално между отделните производители.

Производството на КЗК срещу Енерго-Про е образувано по искане на производител на ток от ВЕИ сектора, който е бил свързан към мрежата на ЕРП-то.

Според КЗК поведението на дружеството нарушава конкуренцията на пазара на ток, като пречи на определена категория производители да произвеждат и предлагат продукцията си според стопанските си цели.

Поведението на Еенрго-Про според регулатора носи индиректна вреда и за потребителите,

защото план ги лишава от възможността да се ползват от конкуренцията на енергийния пазар и диверсификацията на източниците на снабдяване, казва в мотивите си комисията.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховен административен съд.

От компанията заявиха в изявление, че категорично отхвърлят твърденията за злоупотреба с господстващо положение, оправдават се, че че не са допускали неравностойно третиране и

ще обжалват решението на антимонополния регулатор.

От  дружеството уверяват, че в нито един момент не са ограничавали пряко производството на конкретен производител на ток от ВЕИ. "Производителите на електроенергия от ВЕИ имат сключени по тяхна воля и избор договори с оператор, който осъществява оперативно управление на централите за производство на енергия от ВЕИ, и с когото "Енерго-про мрежи" АД контактува в случай на наложен ограничителен режим от страна на ЕСО", посочват от компанията.

Оттам уверяват, че в тези случаи ограничават всички оператори на пропорционален принцип.

Припомняме, че през април т.г. АДФИ обяви, че нейна проверка в "Енерго-Про Мрежи" е открила, че дружеството има 10 непроведени обществени поръчки за над 35 млн. лева. Без търг са възлагани дейности и на свързаното с него дружество "Енерго - Про" ЕАД  за близо 60 млн. лева.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • измамена - 14:32, 26 ноем.

    Безскруполни монополисти.За ноември месец са ни пуснали и втора фактура за която нямаме най-малка представа,след което ни спират тока без да ни предупредят.Държа да отбележа че сумата не надвишава 150лв.След което се налага да си платим таксата за експресно включване и да чакаме благоволението им.Това касае бизнеса на Варна,няма такава подигравка.

Напиши коментар

Коментари