вторник, 26 ноември 2013, 7:41 ч.

За чиста природа

Трябва по-голям обществен натиск срещу Южен поток

BNews.bg

Трябва по-голям обществен натиск срещу Южен поток

Трябва да има по-голям обществен натиск за "Южен поток", да се видят договорите и подробностите и дали отговаря на екологичните норми.Това каза пред BNews Тодор Тодоров от сдружение "За земята" ден след като стана ясно, че строителството на газопровода вече е почти започнало.

Г-н Тодоров, варненец разпространи писмо до медиите, в което казва, че екоминистерството още не е дало окончателна ОВОС за Южен поток. Жителите на града скочиха срещу строежа на газопровода. Какво знаете вие за това?

- "Южен поток" е част от цялата енергийна система, която за нас е поставена на погрешен принцип. Българската енергетика работи на парче -  всяко правителство решава, че трябва да прави стратегия, следващото казва, че това е погрешна стратегия и ще направи нова. Липсата на приемственост в енергетиката, и не само там, нанася огромни щети върху икономическото развитие на България, защото има едно непрекъснато лутане.

А България не е богата страна да влага инвестиции в различни сектори и когато няма приоритетизиране, се получават огромни загуби, както става с АЕЦ "Белене", където загубата е около 2 млрд. лева. Сега постоянно чуваме как НЕК и БЕХ са пред фалит и как трябва да търсят заем - ето, за това говорим.

- Няма ли все пак да има ползи от газопровода за нас?

- Вероятно ще има ползи, вероятно ще има вреди,  проблемът на "Южен поток" и на всички договори на "Газпром" е, че те не са прозрачни и изключително заробващи. Сега четем, че "Газпром" съди Украйна за 1 млрд. евро пропуснати ползи, защото е поръчала газ по договора между тях, който не е използвала. Между другото по тази причина, заради този договор, нещо, което много малко хора знаят е, че

Юлия Тимошенко е в затвора именно заради газовия договор, който подписа с "Газпром". 

Проектът "Южен поток" по никакъв начин не подпомага диферсифицирането, разнообразяването на доставките на суровини за България.

- Но министър Стойнев, пък и от "Газпром", твърдят точно обратното.

- Нека да го видим. Уважавам институциите и министрите, които се сменят през няколко месеца, въпросът е, че  когато ние искаме договора те казват: "Това е търговска тайна". Това е схемата с "Белене" - 2 млрд. похарчени, без някой да покаже договор. Нямаше договор, нямаше цена, нито срок за изпълнение. 

- Казват, че руснаците са изградили компресорната станция на "Северен поток" на 100 км от Петербург. Сигурно има стандарти за това, но защо не ги спазват край Варна? 

- Сигурно има стандарти, не мога да кажа в момента. Знам, че проектът Бургас - Александруполис беше в скандално нарушение с екологичното законодателство и добре, че не беше осъществен. Трябва да има по-голям обществен натиск за "Южен поток", да се видят договорите и подробностите и дали отговаря на екологичните норми. Трябва да се има предвид, че България е част от Европейския съюз, а "Газпром" е по-друга губерния.      

- Има ли време за реакция, след като вече видяхме и първата заварка на "Южен поток"? 

 - Това не ме притеснява, защото знаем колко копки се направиха на "Белене", на "Горна Арда". Въпросът е, че ако има политическа воля да се защитят не само националните интереси, а и здравето на хората, които справедливо протестират във Варна, трябва да се знаят фактите. Може всичко да е наред и да отговаря на законодателството, но затова се показват договори. 

  - Какво трябва да се извади за "Южен поток"?

- Договорът с "Газпром", за да се види наистина ли е изгоден. Това е огромен монополист, който ще стане още по-голям на българския пазар и няма да допринесе за по-голямата енергийна независимост на  България, за която всички говорят.  

- А докладът по ОВОС?

- Докладът трябва да бъде анализиран. Аз се занимавам с доклада по ОВОС за Козлодуй - 7 и  мога да говоря за него. Обикновено те са много обемни и трябва време, за да се запознае обществото с тях и да реагира адекватно и с аргументи.  

- Имате ли контакт с варненци, подкрепяте ли каузата им срещу изграждането на газопровода в близост до града им?

- Имаме колеги там, които протестират. И на тях сме казали, че трябва по закона за достъп до информация да се поискат документите, които да анализираме. Цялата идея - енергетиката да се развива с огромни проекти - "Белене", нови въглищни централи, "Горна Арда", "Южен поток",  огромни централизирани системи, които спомагат за изключително голямата

зависимост на хората от един източник, който бидейки монополист, може да вдига цените както си иска.

Целта според нас е децентрализация. Като се каже Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" излиза в ремонт, и цялата страна настръхва, че ще останем без ток. Ако имаш децентрализирана система с малки източници, дори някоя централа да откаже, 100 семейства ще останат без ток за няколко часа.

Сега хората чакат правителството да им намали с 5 лева тока.

Вместо да  чакат това, ако имат по-голяма независимост да избират източниците, да  влагат в енергийна ефективност, те самите ще си намалят сметките с 40 на сто.  

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • борис - 16:11, 27 ноем.

    Само добри неща ще се случват за България,ако работим с Русия. Интересите на Русия на Балканите са ясни. силна и стабилна България,способна заедно с другите православни държави на Балканите да дават отпор на новата имперска политика на Турция. Обратно Турция винаги е имала интерес от слаба и зависима България, лесно манипулирана от дългата ръка на Анкара!(справка последните 23години)

  • Уточнител - 17:27, 26 ноем.

    По повод писанието на др. Гюро: неговата партия/Мафия точно ми прилича на Мечо Пух, с тази разлика, че изобщо не е добродушна и миловидна и точно днае къде отива.Тази мафия-Червеноруската Мафия*, явно е решила да унищожи България, като я превърне в Територия на Евразийската империя, а се говори също, че една част ще бъде отстъпена на Турция ______________________________ *потомците и роднините на АБпФК(закоравели убийци), техните слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБшпионите - всичките вкупом Руска агентура

  • Гюро Михайлов - 14:10, 26 ноем.

    Обещаха и го направиха- вдигат пенсиите! Орешарски има кабинет изграден на принципа на компетентност, затова съм доволен, защото не виждам нито един физкултурник в списъка на министрите и това е добре. Предишното правителство падна след протести, предизвикани от най-различни причини, включително високите сметки за електричество и ниските пенсии, заради корупцията сред политическия елит, съмнителните връзки между управляващите и бизнеса и заграбващите властта олигарси. Политиката на Бойко Борисов и ГЕРБ в енергийната област ще бъде запомнена преди всичко с честите смени на мнения по въпроса за АЕЦ "Белене", което сложи кръст на България като надежден партньор. "Белене" в момента се нуждае от актуализиране на анализа към днешната ситуация, да видим дали прогнозите за търсене на електроенергия в България и региона съвпадат с тези от преди 1-2 години, когато HSBC направи анализ и ако всички условия са налице няма предпоставка този проект да не се рестартира. „Белене“ трябва да го разглеждаме и в контекста на цялата енергийна система. Дори и да остане „Козлодуй”, най- важното е да имаме АЕЦ. Който още не е разбрал смисъла, жалко за него. Скъпи протестиращи, знаете ли къде искате да отидете? Каква държава да направите? Май не. Ще цитирам Мечо Пух – “Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде”. Като се събудите от този вълшебен транс, в който сте изпаднали, да не се ужасите от стореното?

Напиши коментар

Коментари