вторник, 26 ноември 2013, 9:01 ч.

На търг

Разпродават Айфеловата кула?

BNews.bg

Разпродават Айфеловата кула?

Срещу 220 000 евро португалски колекционер се сдоби в Париж с елемент от стълбище от Айфеловата кула. От аукционната къща Artcurial съобщиха, че елементът тежи 750 кг и представлява 19 стъпала.

Срещу 220 000 евро португалски колекционер се сдоби в Париж с елемент от стълбище от Айфеловата кула. Това съобщиха от аукционната къща Artcurial.

Елементът с тегло 750 кг и представляващ 19 стъпала от стълбището между втория и третия етаж на кулата, бе първоначално оценен на между 20 000 и 30 000 евро.

За него наддаваха 8 кандидати. Парчето метал от прочутата кула на инж. Айфел спечели португалски колекционер, готов да заплати 10 пъти по-висока цена от първоначалната.

Кулата, символ на френската столица е построена за световното изложение в Париж през 1889 г.  През 1983 г., съгласно новите норми за безопасност, външното стълбище на кулата бе демонтирано и разделено на 24 сегмента.

Един от тях се пази на първия етаж на Айфеловата кула, а други три са подарени на френски музеи - парижките "Орсе", "Ла Вилет" и музея на история на желязото в Нанси.

Останалите части са продадени на търг през 1983 г. Сегашният елемент идва от швейцарска колекция. Макар и висока, цената му не е рекордна за частите от стълбището.

През 2009 г. на търг в Париж сегмент с височина 2.70 м бе продаден за сумата от 550 000 евро на американски колекционер.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари