сряда, 27 ноември 2013, 10:42 ч.

Пренаселено

Около 50 чужденци живеели в пламналия склад

BNews.bg

Около 50 чужденци живеели в пламналия склад

Сградата в центъра на София, в която тази сутрин избухна пожар, е складова база, в която имало и пригодени жилищни помещения, обитавани от около 50 чужденци. Тяхната националност все още не е уточнена.

Сградата в центъра на София, в която тази сутрин избухна пожар, е

складова база, в която имало и пригодени жилищни помещения, обитавани от около 50 чужденци, чиято националност все още не е уточнена.

Това съобщиха за BNews от МВР.

Сигналът за пожара е  подаден в 7.50 часа на телефон 112 и веднага бяха изпратени екипи, които потушиха пламъците за около час.

Бързото подаване на сигнала за огъня и реакцията на Пожарната са станали пречка за разрастването му и са предотвратили по-сериозни щети и дори жертви.

По данни на МВР в сградата са живеели 37 възрастни и 8 деца.

Тя е частна и е съсобственост на 16 души, които са я дали под наем на български гражданин, който от своя страна е настанил в нея чужденците.

Всички обитатели на кооперацията са разполагали с документи, издадени от Държавната агенция за бежанците и са очаквали да им бъде предоставен статут.

През последните дни патрули на столичното  Трето РУП са извършили 4 проверки, при които в сградата не били открити хора без ясна самоличност. Към момента

обитателите на кооперацията са транспортирани с автобус до дом на ДАБ.

На място е създадена организация за охрана с цел обезопасяване и опазване на имуществото им. Извършва се проверка и за нерегламентирана дейност на наемодателя.

Нечовешките условия, в които пребивава огромният брой бежанци там не са новост. Преди ден е постъпило оплакване от граждани, каза кметицата на район „Възраждане“ Савина Савова пред бТВ.

Проверката на инспектората се уверила в тежката ситуация, но докато се задейства административната процедура към полицията, сградата пламнала.

"Днешният пожар е доказателството за това неглижиране на проблема (с бежанците - бел. ред.) и пренасочване на вниманието към тези, които показваха и доказваха, че

криза съществува, а държавата е неспособна да я овладее",

заяви  във връзка с инцидента заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в София Ангел Джамбазки.


* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Ku Klux Klan - 12:24, 27 ноем.

    Около 200 (ДВЕСТА) чернилки са били!

  • Санчо - 10:52, 27 ноем.

    Дано пожарът е случаен, а не умишлена изцепка на псевдонационалисти

Напиши коментар

Коментари