сряда, 27 ноември 2013, 13:12 ч.

От бюджета

700 хил. лв. за болницата в Девин

BNews.bg

700 хил. лв. за болницата в Девин

Кабинетът отпусна 700 хил. лв. за възобновяване на лечебната дейност на закритата при ГЕРБ болница в Девин. Това става след ултиматума на местните хора, че излизат на нови протести, ако и кабинетът Орешарски не им помогне за болницата.

Правителството отпусна 700 хил. лв. за възстановяване дейността на МБАЛ – Девин.

Решението си министрите взеха на днешното им заседание.

Допълнителните бюджетни средства сега ще се преведат по бюджета на община Девин и са предвидени за възстановяване дейността на "Многопрофилна болница за активно лечение - Девин" ЕАД.

Така се осигурява достъпа до болнична медицинска помощ на населението от общините Девин, Борино и Доспат, което близо две години няма болница

и трябва да пътува километри по лоши пътища до Смолян.

Средствата за девинската болница са осигурени от преструктуриране на разходите по централния бюджет, уточняват от МС.

То идва, след като в неделя на кръгла маса на "България без цензура" стана ясно, че родопчани от Девин готвят нови бунтове, изнервени от обещания и лъжи на поне три правителства, че лечебното заведение отново ще заработи.По време на кръглата маса за здравеопазване на движението, оглавявано от Николай Бареков, от "Граждански контрол" поставиха ултиматум на правителството да направи необходимото, за да имат девинци болница. Стана ясно още, че Инициативният комитет е достатъчно изнервен от лъжите досега и хората се готвят за поредни протести.

Местните хора на няколко пъти организираха протести, като миналата година дори дойдоха на жълтите павета да протестират, че са оставени да умират без лечение.

Тогавашният финансов министър Дянков ги увери, че до януари лечебното заведение ще отвори врати, а държавата ще закупи апаратура. После при служебното правителство имаше идея болницата да става филиал на смолянската МБАЛ, но хората не бяха съгласни с това.

Сега правителството отпуска 700 хил. лв., като първоначално държавата имаше готовност да даде по-малка сума - 400 хил. лв.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари