петък, 29 ноември 2013, 8:30 ч.

Горчива равносметка

2 млн. похарчи армията за бежанци досега

BNews.bg

2 млн. похарчи армията за бежанци досега

Близо 2 млн. е похарчило досега Министерство на отбраната по мерки за овладяване на миграционния натиск, обяви военният министър Ангел Найденов в студиото на "Гореща точка" по ТВ7. Той съобщи, че България вече има три Кугъра, които летят, а скоро ще станат и 6.

Близо 2 млн. е похарчило досега Министерство на отбраната по мерки за овладяване на миграционния натиск, обяви военният министър Ангел Найденов в студиото на "Гореща точка" по ТВ7.

По думите му, заедно с близо 6 млн. за огражденията, които се изграждат по границата, харчовете ще набъбнат до около 8 млн. Министърът обаче призна, че не вярва разходите на МО да застинат само на тази цифра. Признанието дойде на фона на коментара, че Европа трябва по-активно да прояви солидарност към страните, най-сериозно засегнати от бежанската вълна. И тази солидарност да бъде изразена не само в техническа, но и във финансова помощ.

Взели сме всички мерки, за да предотвратим разрастването на кризата до степен на катастрофа, заяви още военният министър.

Той не скри: "Застрашени сме от влизане на терористи и това е един от рисковете, които сме посочили.

Бежанската вълна е най-голямото предизвикателство и най-голямата заплаха към управлението", призна още Ангел Найденов.

Той подчерта, че изрежда рисковете пред страната не за да подхранва ксенофобията и агресията, а за да покаже, че управляващите са наясно със заплахите и вземат мерки.

Найденов отново повтори, че близо 40% от влизащите нелегално у нас не са сирийски бежанци, а икономически имигранти, предимно от Алжир, Тунис и Мароко.

Никога не сме твърдели, че ще градим заграждения по цялата граница. Не сме във възторг от това, нито че трябва да предприемаме мерки за пресичане на навлизането на нелегални имигранти. Ние сме принудени да правим това.", заяви Найденов. Той призна, че България си дава сметка, че е страна, подписала международни конвенции, но "и не трябва да забравяме своите отговорности към държавата и българските граждани", добави министърът. Според Найденов между двете неща се търси балансът.

Сред социалните плюсове за военните министърът изреди, че порционите им се вдигат от 60 на 90 лв., но няма ресурс да се вдигнат основните заплати. Търсят се други начини за стимулиране на армейците.

В отговор на въпроса дали ще продължи да прави чистка в системата, министърът на отбраната бе категоричен: "Когато се сблъсквам с нелоялност, некоректност и липса на качества".

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Гюро Михайлов - 11:25, 29 ноем.

    Да си кажем честно: на Балканите, особено в България честността, възпитанието, интелекта, толерантността и ерудираността не виреят! Тук трябва да си нахален, невъзпитан, арогантен, безпардонен ако пък имаш тъмно минало и вкараш малко бабаитлък те избират за министър- председател! И Бойко, и Цецо, и Роско знаят това много добре. С неограничените си ресурси успяха да подчинят, рекетират, купят много народ от всички слоеве на властта! Минало- свършено. С всеки изминал ранобудният протест ме убеждава, че е смешен- трагичен, безсмислен и… Срам ме, като ви гледам. Относно бежанците- защо не се поинтересувате, дали вече влизат в страната? И не бива да се поставя знак за равенство между нелегално преминалите границата лица и тези, които по хуманитарни причини търсят бежански статут! С две думи, не мислете герберски, а трезво. Точка.

Напиши коментар

Коментари