петък, 06 декември 2013, 16:22 ч.

Профили

Селяните не отстъпват на гражданите по пушене

BNews.bg

Селяните не отстъпват на гражданите по пушене

Заклетите пушачи в България са няколко категории - безработни, богати, нискоквалифицирани, млади. Това показва проучването "Една година след забраната за тютюнопушене на обществени места", представено пред медиите.

Една година след въвеждане на забраната за тютюнопушене на обществени места нивото на пушене остава високо.

Това показват данните от проучването "Една година след забраната за тютюнопушене на обществени места", представено пред медиите от асоциация "България без дим" и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). 

Заклетите пушачи в България са няколко категории - безработни, богати, нискоквалифицирани, млади.

Най-рисковите групи са безработните, както и хората, които упражняват тежък физически труд, т.е. нискоквалифицираните. Пушачи са 61,7% от безработните, които търсят препитание и се предполага, че са хора без доходи. В категорията на пушачите са и 60% от българите в най-активната си възраст - 30-49 години, които са подложени на най-голям стрес.

За разлика от страните на Запад, където към цигарите се пристрастяват бедните, в България пушат и хора с най-високи финансови възможности - с брутен месечен доход на домакинство над 2000 лева, които са 65%. 

Въпреки че бизнесът на ресторантьорите скочи срещу забраната, защото след въвеждането й оборотите на заведенията намалели, а много от тях дори затворили, проучването показва, че

любимите места за пушене са вкъщи, на работа и на открито. 

Особено тревожно е масовото пушене на работното място. Затова от "България без дим "вече са предложили инспекцията по труда да се включи в контрола на спазването на забраната.

"Винаги се говори за парите и печалбите, а не за здравето и обществения интерес",

каза Пламен Антонов от "България без дим", който се надява, че въпреки задния ход, който правителството се готви да даде по забраната, няма да се стигне дотам.  

"В България не се събират данни, които да покажат какви пари се въртят от цигарения бизнес. Няма информация и за оборотите и печалбите на заведенията, макар асоциацията им даказва, че има данни. Държавата не събира данни и за това колко пари за лекарства отиват за болести, свързани с тютюнопушенето", коментира Тодор Галев от ЦИД.

Две открити писма е внесла днес при здравния министър Таня Андрева и при председателя на парламента Михаил Миков асоциация "България без дим'.

В тях се изразява тревога и възмушение от сигналите, които идват от депутати, забраната за тютюнопушенето ще падне.

Не допускайте тютневата индустрия да влияе на решението на парламента,

се казва в писмото до Михаил Миков. Апелът към здравния министър е да се засили контролът по спазването на забраната.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Нормален - 16:35, 06 дек.

    Селянките пък хептен! За тях цигарата е като символ на статуса, ах... Преди години прочетох в един американски вестник следното заглавие с огромен шрифт: „В САЩ ПУШАТ САМО НЕГРИ, ПРОСТИТУТКИ И ХОРА С НИСЪК СОЦИАЛЕН СТАТУС“. В РъБъ вече е пълно с негри, проститутките, вкл. и мъжки се множат лавинообразно, а ниският социален статус, т.е. беднорията е наша национална черта (според всички световни класации). Ако някой може да ме обори аргументирано - ще му подаря литър великолепна мускатова ракия, но мисля, че няма да стане.

Напиши коментар

Коментари