събота, 07 декември 2013, 11:16 ч.

Празнична вест

Всяка втора фирма ще даде коледни бонуси

BNews.bg

Всяка втора фирма ще даде коледни бонуси

Служителите на половината български фирми ще бъдат стимулирани по някакъв начин от работодателите си.

56 на сто от фирмите у нас ще дадат коледни бонуси на служителите си.

Това сочат резултатите от непредставително проучване на Българската стопанска камара, проведено сред 410 компания в периода 25 ноември – 6 декември.

22% от фирмите няма да стимулират своите служители, а 10 на сто ще насърчат само определени свои работници.

43 на сто от фирмите няма да променят размера на бонусите в сравнение с 2012 г., 30 процента ще дадат по-голям стимул в сравнение с миналата година, а 18 на сто ще дадат по-малко. Значителна част от мениджърите, участвали в допитването (73 на сто) предпочитат финансовия стимул, а около 27 на сто ще подарят на служителите си фирмени подаръци и сувенири. Близо 10 на сто планират да предоставят на служителите си ваучери за храна и напитки.

Повечето от бонусите са финансови, но са далеч от месечна заплата,

обясни обаче Камен Колев от Камарата пред Нова тв. По думите му преобладаващите бонуси са до 20% от средната брутна работна заплата. На второ място в своеобразната класация са до 50% от заплатата, а малка част от работодателите се бръкват и с пълна заплата. „Даже има една много малка част, в която бонусът надхвърля месечната заплата“, призна Колев.

Като условие за стимулирането на служителите за Коледа работодателите поставят добрите финансови резултати (48 на сто). За 26% финансовите резултати не са от значение, а за всеки пети мениджър (24%) условие за стимулиране е внимателната преценка за приноса на работника. Почти половината от запитаните работодатели (47 на сто) са готови да заделят до 20% от размера на заплатата за коледен бонус.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • демократ - 15:01, 07 дек.

    Защо ли все се падаме в първата????

Напиши коментар

Коментари