понеделник, 09 декември 2013, 8:09 ч.

Образователно безумие

Предизборни кебапчета и митинг в задача за ІІ клас

BNews.bg

Предизборни кебапчета и митинг в задача за ІІ клас

Безумна математическа задача за втори клас втрещи родителите. В текстова задача в учебника по математика са вкарани понятия като знамена, митинг и предизборни кебапчета.

"Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?"

Този безумен "предизборен" текст на задача по математика втрещи родители на второкласници, които подпалиха социалната мрежа.

Задачата е била дадена на учениците, явили се на математическия турнир "Иван Салабашев" в Стара Загора, разкри във Фейсбук баща на едно от децата.

Човекът определя държавата ни, позволила това, като "кретенска" и "абсурдна".

Математическият турнир е бил организиран от Съюза на математиците и просветното министерство няма нищо общо с проявата.

Идеята на автора на задачата пък била да разнообрази формулировката, за да е по-интересно на децата, обясни се по ТВ7 тази сутрин Емил Колев, ст. научен сътрудник в Института по математика към БАН, който чете и одобрява задачитеза учебниците на децата, но само от математическо естество.

Аз говорих с автора на задачата и това, което той ми каза, е че не може да се търси политически мотив.

Авторът на задачата е искал да разнообрази формулировката и не е имал предвид да се намесва в такива теми, каза математикът.

Според Колев децата не знаели какво е митинг и просто по-лесно запомнили задачата като онази с кебапчетата.

Той призна, че всеки автор си предлага задачата по математика, а неговото задължение е да провери дали тя е математически коректна, другото не го интересувало.

Той е готов да изложи аргументите на БАН пред образователното министерство, което реагира остро и се закани, че виновните за подобна математическа задача в учебника на второкласниците ще си понесе отговорността.

Това е втори подобен случай на нелепи текстове в задачи по математика от началния курс.

Предишният пример за това беше преброяването на българи и цигани в столичния квартал Изгрев в условие на текстова задача от учебника на издателство "Просвета" за трети клас.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Хехехе... - 09:46, 09 дек.

    Махалата е в Пазарджик, а осигурилият кебапчетата е Дебелянчо Пеевски...

Напиши коментар

Коментари