вторник, 10 декември 2013, 17:49 ч.

Къде е истината?

Бежанците в Харманли: Гладни и болни, но на топло

BNews.bg

Бежанците в Харманли: Гладни и болни, но на топло

Глад, мизерия и болни деца обрисуват ситуацията в бежанския център в Харманли. От Агенцията за бежанците обещаха, че днес всички имигранти ще бъдат назначени в изключително добри условия.

Глад, мизерия, болни деца – такава картинка описаха от Националната мрежа за децата за състоянието на бежанския център в Харманли.

Има много болни деца , които нямат лекарства. Има деца с диабет, които с дни не са взимали инсулин. Има деца с тежки анемии, на които от 45 дни не им е преливана кръв. Има деца с бронхити, отити, настинки, поради условията, в които живеят,

коментира Диана Димова.

Тя разкритикува и нафталиновите одеяла, с които се топлят бежанците там. По думите й, много от настанените в центъра са получили обриви от тях, имало е и деца, които припаднали от натрапчивата миризма.

Там децата гладуват, няма какво да ядат. Имаше хора, които ни се оплакаха, че от 15-20 дена не са се къпали,

каза още Димова.

От Националната мрежа за децата и други доброволци зареждат имигрантите с памперси, кремове за деца, мокри кърпи, дамски превръзки и други неща от първа необходимост.

Според нея тези 65 лева, които се дават месечно на всеки бежанец, са крайно недостатъчни.

На противоположното мнение за условията с центъра се оказа шефът на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. Той обясни, че чужденците са били настанени във фургони, изключително добре оборудвани, с отопление и готварски печки.

Хората от палатките пък били настанени в сградния фонд.

В палатките останаха само няколко сирийски и едно афганистанско семейства, които обясниха, че така си живеят, палят си огньове и така се топлят,

обясни Чирпанлиев и добави, че това е характерно за номадския им начин на живот, тъй акто част от тях са от цигански произход.

От днес обаче всички ще бъдат настанени в изключително добри условия,

обеща още шефът на Агенцията за бежанците.

Що се отнася до храната, търсят се дарители на топъл обяд и вечеря, а въпросните 65 лева да бъдат използвани за закуска и други нужди.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Гъдьо - 20:30, 10 дек.

    В казана за САПУН ---- майка си търсят тук ПФУ

Напиши коментар

Коментари