сряда, 11 декември 2013, 7:54 ч.

Ексклузивно в BNews

Прокуратурата подхвана Здравната каса за рекет

BNews.bg

Прокуратурата подхвана Здравната каса за рекет

Софийска градска прокуратура е образувала проверка на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) по подадения сигнал от Българския лекарски съюз до главния прокурор Сотир Цацаров за своеволията на Касата, научи първо BNews.

Софийска градска прокуратура е образувала проверка на Националната здравно осигурителна каса(НЗОК).

Проверката се извършва от Главна дирекция "Национална полиция", съобщи за BNews говорителят на СГП Зорница Таксова.

Припомняме, че Българския лекарски съюз подаде сигнал за своеволията на НЗОК до главния прокурор Сотир Цацаров на 28 октомври. Според писмото

Касата е рекетирала, изнудвала и извършвала документни престъпления.

(Пълният текст на писмото е публикуван на сайта на БЛС - б. р.)

Ръководството на НЗОК е давало указания на болничните директори и управители да осчетоводяват само 80 на сто от своята дейност. "От НЗОК настояват за сторниране на 20 на сто от приетата дейност и оказват натиск за коригиране на вече представени финансово-отчетни документи за месец септември 2013 г.", пише в писмото.

Според БЛС, без съмнение посочените писма, подпомагат към изготвяне на счетоводни документи с невярно съдържание и уточняват, че

при необходимост могат да предоставят на главния прокурор и допълнителни доказателства по случая.

От документите, представени на държавното обвинение по случая, които били в твърде голям обем, както BNews вече писа, прокуратурата е открила достатъчно данни НЗОК да бъде проверена за действията и разпоредбите на ръководството й. Срокът по закон за приключване на проверка е двумесечен. По решение на наблюдаващия прокурор, ако се налага той може да бъде удължаван с оглед интересите на разследването.

Междувременно една от десетте болници, които отказаха да изпълнят нарежданията на Здравната каса и си искат 100-те процента изработено, в момента НЗОК ги разпаря от проверки, научи BNews.

Същото предстояло да се случи и на останалите болници-бунтари, които не искат да се подчинят на новите правила на Касата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • W-W-W...O-R-I-G-I-N-A-L-N-I...B-E --- КОЛЕДНИ НАМАЛЕНИЯ НА ФУТБ - 11:50, 11 дек.

    W-W-W...O-R-I-G-I-N-A-L-N-I...B-E --- КОЛЕДНИ НАМАЛЕНИЯ НА ФУТБОЛНИ ЕКИППИ ОТ -30%!

Напиши коментар

Коментари