четвъртък, 12 декември 2013, 11:45 ч.

Криза

Трябват 1 млрд. евро за по-добри условия в затвора

BNews.bg

Трябват 1 млрд. евро за по-добри условия в затвора

Условията в местата за изтърпяване на наказания могат да се подобрят, ако се намерят 1 млрд.евро за 10 нови затвора.

"Положението в затворите не е мой ангажимент, а на държавата.

Сега няма средства, но някога е имало. България не може да си позволи да плаща сериозни обезщетения заради условията в затворите, без да предприеме нищо", заяви в Русе шефът на ГД "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство, главен комисар Митко Димитров.

Той веднага се агрументира, че

условията в местата за изтърпяване на наказания могат да се подобрят, ако се намерят 1 млрд.евро

за 10 нови затвора поевропейски изисквания. Един нов затвор за 1500 души струва 100 млн. евро, изчисли главен комисар Димитров.

"Затворите са ремонтирани за последно преди 3-4 години с по 2-3 млн.лв.", напомни главен комисар Димитров. В бюджета на дирекцията няма пари за нови ремонти, включително и за изплащаните обезщетения на затворници, които осъждат България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

По влезлите в сила 4-5 решения т.г. държавата е осъдена да прави 5000-6000 евро.

Засега условията зад решетките се подобряват със 100 000-150 000 лв., които получава ГД "Изпълнение на наказанията" като годишна печалба от предприятие "Фонд Затворно дело" Издръжката на един затворник струва по 600 лв. месечно на данъкоплатците. 70% от престояващите на топло използват правото си на труд, за да намалят присъдите си. Заради нискоквалифирания им труд фирми ги наемат предимно като общи работници.

Шефът на затворите подписа в Русе споразумение с ректора на Русенския университет

проф. Христо Белоев споразумение за сътрудничество. Двете институции ще кандидатстват заедно с изследователски и приложни проекти по евроепйски програми. Клаузите предвиждат да се подобри подготовката на студенти от професионалните направления "Право", "Бизнес администрация" и "Педагогика" в областта на правата на човека с учебни практики и стажове.

"Тревожна е тенденцията, че възрастта на осъдените жени намалява в групите 18-29 г. и 14-18 г."

обясни зам. деканът на Юридическия факултет доц. Петя Шопова. Тя подготвя студентско проучване по проект за женската престъпност сред осъдените в Сливенския затвор и на пробация, условно и административно, които се наблюдават от Пробационната служба Русе.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари